Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Bombarder pronađen kod Žirja

DSC 2130  1 .JPG.655x300 q85 crop upscaleU podmorju otoka Žirja djelatnici Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda (HRZ) pronašli su vrijedan nalaz - obrušavajući bombarder Junkers Ju 87 'Stuka' iz Drugoga svjetskog rata. Bombarder Junkers Ju 87 'Stuka' pronađen je na južnoj strani otoka, oko 60 metara od obale, a olupina je potpuno očuvana. Uz 'Leteću tvrđavu' B-17 kod Visa, ovo je tek drugi zrakoplov u podmorju Republike Hrvatske koji je pronađen praktički čitav, istaknuo je Igor Miholjek iz HRZ-a. Borbeni zrakoplov je, naime, bez motora, koji se otkinuo pri udaru u vodu, no osim toga je potpuno čitav i u vrlo dobrom stanju te je oslonjen na kotače kao da je glatko sletio na morsko dno, objašnjava Miholjek. Motor zrakoplova ronioci su pronašli u blizini samog nalaza.

Vrijednost tog nalaza, napominje podvodni arheolog, potvrđuje činjenica da su od ukupno 5.709 proizvedenih, sačuvana samo dva zrakoplova tog tipa - u muzejskim postavima u Londonu i Chicagu. Iz podmorja Norveške i Grčke izvađene su i izložene dvije olupine Ju 87, ali u mnogo lošijem stanju od 'žirjanskog' Junkersa.

Prema dostupnim povijesnim podacima, kaže Miholjek, najvjerojatnije je riječ o Ju 87R-2 Ratnog zrakoplovstva Italije, koji je topovskom paljbom oštetila protuzračna obrana Kraljevine Jugoslavije u travanjskom ratu 1941. pa se morao prisilno spustiti na površinu mora. U stručnoj literaturi pronađen je podatak o napadu triju talijanskih zrakoplova tipa Ju 87R iz sastava 239. eskadrile 97. grupe obrušavajućih bombardera (239. Squadriglia, 97 Gruppo Bombardamento a tuffo), 12. travnja 1941. na brodove Druge torpedne divizije, odnosno hidroeskadrilu Jugoslavenske kraljevske ratne mornarice, razmještenu u uvalama oko Jadrtovca u blizini Šibenika. Tom su prigodom dva Ju 87 pogođena - jedan od njih se srušio, pri čemu su pilot i strijelac radist poginuli, a drugi Ju 87 zbog zadobivenih oštećenja bio je prisiljen sletjeti na morsku površinu. Na dnu mora ostao je sakriven sve do danas. (HRT)