Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Medvjed preplivao na Rab

medoSamo su mu uši virile iz vode dok je sa sve četiri šape grabio prema otoku. Medo kojeg su s jedrilice snimili mađarski turisti žurio je prema Rabu. Gledao je svoja posla, na turiste koji su ga oduševljeno promatrali nije se obazirao. Zašto je pošao baš na Rab, nismo uspjeli saznati, no stručnjaci misle da nije išao trbuhom za kruhom nego se na Rabu htio skućiti. - Vjerojatno je riječ o mladom mužjaku koji je na kopnu bio nisko u socijalnoj hijerarhiji. Pretpostavljam da je odlučio otići nekamo gdje nema drugih medvjeda i tamo biti sam svoj gazda - objasnio nam je Đuro Huber, stručnjak za velike zvijeri s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Medi nije bio problem plivati s kopna na otok jer su medvjedi dobri plivači “s pogonom” na sve četiri šape. Iako bi na kraćim etapama izgubio, kad bi se plivao maraton, medvjed bi bez problema pretekao i čovjeka. Ni u Hrvatskoj nije neobično da se mede odlučuju na kilometarske pothvate.
- Ljudi su medvjede viđali kako idu prema Krku, a ni jednom nisu prešli preko Krčkog mosta - priča dalje Huber i dodaje da medvjed u komadu može preplivati i desetak kilometara.
U to su uvjereni i mještani Paga. Na otoku su ljetos pronalazili ovce koje su ubijene na neobičan način. U tren oka Pagom se proširila vijest da je medo preplivao kanal kako bi se dokopao čuvene paške janjetine. Neki su ga navodno i vidjeli kako pod okriljem noći pliva prema Pagu. Iako su svi pričali o njemu, medu na Pagu nitko nije vidio. A bolje da nitko ne primijeti ni medu na Rabu jer medvjeda na otocima ne smije biti. Tamo se smatra štetočinom kojeg će lovci ustrijeliti. Medi je bolje da se vrati na kopno.
Medvjeda koji pliva s kopna na otok snimili su mađarski turisti 17. rujna u 10 sati. Stručnjaci kažu da to nije neobično te da medvjedi mogu u komadu preplivati i do desetak kilometara. (24sata)