Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Sportski ribolovci iz Bara: Dinamitaši nam dolaze u kuće i prijete

barSportski ribolovci su danas zaprijetili da će blokirati ulaz u barsku marinu ako ih država ne zaštiti od dinamitaša. Povod za najavu radikalnog poteza bila je direktna prijetnja koju je jedan od barskih dinamitaša u četvrtak navečer uputio članu kluba sportskih ribolovaca “Pristan”, zbog javne prozivke za bacanje dinamita u more na samom ulazu u barsku marinu. Ove prijetnje su odmah prijavljena policiji koja je iste noći pozvala dinamitaša i uzela njegovu izjavu. "Prijavljeni je negirao sve navode osobe koja ga je prijavila, obaviješten je o ovome i tužilac, pregledan je i video snimak kontrolne kamere u marini, međutim, nije bilo materijalnih dokaza da bi se slučaj procesuirao", rečeno je “Vijestima” večeras u polciji.

Istim povodom održan je vanredni sastanak članova “Pristana” koji su osudili inertnost državnih organa prema svakodnevom krivolovu ribe eksplozivom, u kojem se dinamitaši ne libe bacati dinamit skoro pred samim pripadnicima policije.

"Dinamitaši su u četvrtak bacili eksploziv na jato riba na samom ulazu u gradsku marinu, a da to ne bude dovoljno, isti krivolovac je pošao pravo na kuću ribolovca koji ih je prozvao na društvenim mrežama. Dakle, dinamitaši su se toliko osilili da su počeli da nam dolaze na kućni prag da nam prijete", ukazali su danas sportski ribolovci Bara medijima.

Oni nisu željeli da se eksponiraju imenom i prezimenom jer opravdano strijepe od osvete dinamitaša na koje se, kažu, resorni državni organi ni ne osvrću “jer je eksploziv bačen na 200 metara zračne linije od sjedišta Pomorske policije u Baru i niko ne može reči da to nije čuo, pošto je puklo kao u kamenolomu",

"Ribarska inspekcija, policija, tužilaštvo i sud imaju rok od deset dana da nešto počnu rade, jer će u suprotnom ribari stvari uzeti u svoje ruke i blokirati će marinu ako nadležni nastave nerad. Pozvaćemo u pomoć i međunarodne institucije koje se bave zaštitom mora kojima ćemo lako skrenuti pažnju, jer ovo more nije samo naše, nego ga dijelimo sa drugim zemljama", zaključeno je na sastanku ribolovaca “Pristana”.

Ogorčeni sportski ribolovci dodaju da se svake godine na sastancima obećava ‘beskopromisna borba protiv krivolova’ od koje ostaje samo priča. Oni podsjećaju da je u maju ove godine na državnom takmičenju u ribolovu pored takmičara. Naočigled rukovodstva Saveza sportksih ribolovaca, sa rta Ratac bačen dinamit “zbog čega niko nije ni uhapšen ni osuđen”.

"Pored dinamitaša, godinama muku mučimo i sa noćnim roniocima i onima koji u ribolovu koriste ronilačke boce", dodaju barski sportski ribolovci.

Zbog svega toga, članovi “Pristana” su pokrenuli osnivanje nevladinog udruženja čija će jedina svrha biti zaštita mora “s obzirom da su jalovi rezultati Saveza za sportski ribolov na moru na polju prevencije krivolova”. Skupština kluba na kojoj će biti raspravljani svi ovi predlozi zakazana je za nedjelju 21. rujan. (Radomir Petrić/vijesti.me)