Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Senzacionalno otkriće u podmorju otoka Visa

topZahvaljujući prijavi  Antonia Nađa iz viškog ronilačkog centra An-Ma i odličnoj organizaciji „Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru“, bogatoj podvodnoj kulturnoj baštini otoka Visa pridodan je još jedan značajan lokalitet. Stručni tim Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda i Ministarstva kulture RH – Konzervatorskog odjela u Splitu tijekom stručnog pregleda podmorja utvrdio je da se na samom ulazu u višku uvalu nalazi do sada nepoznati brodolom.  Ostaci ovog izuzetno značajnog brodoloma nalaze se na dubini od 50 metara, zahvaljujući kojoj je do sada ostao nepoznat javnosti. Riječ je o intaktnom lokalitetu broda koji je bio naoružan s desetak topova, a na površinskom sloju dna i danas su vidljivi brojni ostaci brodske opreme i inventara.

Prema preliminarnim analizama najvjerojatnije se radi o brodu koji je potonuo krajem 18. ili tijekom prve polovice 19. st. Porijeklo broda i točnija datacija biti će moguća tek kada se na površinu izvade neki nalazi, primjerice brončani top ukrašen reljefima i natpisima (čije je vađenje, podvodnim padobranima, najavljeno za utorak u poslijepodnevnim satima, nakon čega će biti predan muzeju u Visu) i predmeti koji pripadaju brodskoj kuhinji.

Uz vodstvo i koordinaciju voditelja istraživanja Jurice Bezaka iz HRZ-a i Saše Denegrija iz Konzervatorskog odjela u Splitu, u zahtjevnoj akciji sudjelovati će i djelatnici MUP-a – Pomorska policija Vis te Arheološkog muzeja u Splitu.

„Riječ je o izuzetno atraktivnom i značajnom lokalitetu budući da se na njemu, nalazi, za sada minimalno deset topova, jedan od tih topova  je ukrašen i brončani je top. Osim topova na tom lokalitetu postoje brojni nalazi predmeta brodske opreme, dakle brodske kuhinje, koji uključuju bakrene posude za kuhanje, staklene boce i manji predmeti inventara.

Nakon osnovne dokumentacije  lokaliteta koja je do sada obavljena, u utorak ćemo pristupiti vađenju tog brončanog topa. Budući da je taj nalaz vrlo atraktivan, jednog dana će u viškom muzeju biti vrlo lijep i značajan eksponat. Do sada smo u viškom podmorju otkrili četiri novjekovna brodoloma naoružana topovima, tri na južnoj strani otoka Visa i evo sad ovaj u samoj viškoj uvali.

Teško je sad precizno datirati taj brodolom, no vjerujem da ćemo kad izvadimo predmete i kad ih analiziramo moći točno reći o kojem je povijesnom razdoblju riječ, ali za sada prema neki podaci ukazuju na osamanesto stoljeće, možda početak devetnaestog, dakle eventualno, a prema nekim predmetima mogli bi ga povezati s Viškim bojem“, rekao je za Hrvatski radio Jurica Bezak, voditelj istraživanja.

Kako doznajemo, nakon Visa, stručni tim Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda i Ministarstva kulture RH – Konzervatorskog odjela u Splitu u srijedu 10. rujna seli na otok Hvar gdje će nastaviti  podvodna arheološka istraživanja čija je svrha zaštita podvodne kulturne baštine Splitsko-dalmatinske županije. (Bogoljub Mitraković/Slobodna Dalmacija)