Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Japanu zabranili daljnji izlov kitova

f3e9cba9bb6ef56d94c5c8a672da35d8Međunarodni sud pravde (ICJ) danas je odlučio da Japan mora prekinuti izlov kitova, javlja CNN. ICJ je odbacio argument Japana da se kitovi love u znanstvene svrhe, u sklopu projekta JARPA II. Sud je tako stao na stranu tužitelja, Australije, zaključivši kako znanstveni rezultati ne opravdavaju broj ubijenih kitova. Iz Tokija su poručili kako su razočarani, ali i da će postupiti u skladu s presudom, prenosi Reuters. Japanci su dosad, unatoč međunarodnom moratoriju, svake godine organizirali lov kitova, koristeći rupu u zakonu prema kojoj je dozvoljen izlov u znanstvene svrhe. Meso kitova u Japanu je dostupno kao hrana. Svake godine udruge za zaštitu okoliša suprotstavljaju se japanskim lovcima kako bi spriječile lov na kitove. U sukobima je znalo doći do sudara brodova i zatvaranja aktivista.

Tu mjeru odredio je Međunarodni sud pravde UN-a jer je ocijenio da Japan ne lovi kitove radi znanosti, već radi komercijalnih potreba.

"Japancima treba oduzeti sve dozvole i licence koje su im izdane u okviru istraživačkog programa Jarpa II. i ne dopustiti im potpisivanje novih sporazuma u sklopu tog programa" - objasnio je predsjednik suda Peter Tomka. Ustvrdio je da je u pitanju financijska korist, a ne isključivo znanstveni kriterij. Australci tvrde da je Japan u razdoblju između 1987. i 2009. ulovio više od 10.000 velikih sisavaca, većinom minke kitova. Japan će poštovati odluku suda.