Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Ante Gotovina dobio uzgajlište tuna u Kornatima protiv kojeg su bili Murterani

768a3fd7c1636f41511d9459f6a244b7 XLTvrtka u vlasništvu generala Ante Gotovine dobila je koncesiju za uzgajalište tuna u blizini otoka Sita za što je danas glasala većina u Županijskoj skupštini Šibensko – kninske županije, ali to nije prošlo bez negodovanja pa i političkih prepucavanja. Od početka je sporno da se u Prostorni plan Županije unese mogućnost da na tom području Kornata, koji je zaštićeni krajobraz, bude takvo uzgajalište za što u prvom redu nisu bili Murterini pa Općinsko vijeće Općine Murter Kornati, uz potporu vijećnika svih političkih opcija, nije dalo pozitivno mišljenje na taj plan. Unatoč tome Županijska skupština ga je prihvatila na prošloj sjednici s uzgajalištem tuna jer mišljenje jedinice lokalne samouprave nije obvezujuće. Danas je trebalo samo izabrati koncesionara, ali je oporba je ponovno aktualizirala problem tog uzgajališta s obzirom na stav lokalnog stanovništva, no župan Pauk im je spočitnu da ih možda smeta ime Ante Gotovine.
Naime, na primjedbe da su vlasnici otoka u Žutsko – Sitskoj skupini i vijećnici Općine Murter – Kornati, bez obzira na stranačku pripadnost od početka bili protiv toga župan Goran Pauk je kako za javne rasprave o prijedlog Prostornog plana Županije nije stigla niti jedna jedina primjedba vezana ta namjeru postavljanja kaveza u tom dijelu Kornata pa je zaključio da možda nekom smeta to što će koncesionar biti Ante Gotovina.
Vijećnik Stipe Petrina kazao je, međutim, kako je to političko nasilje s obzirom da Općinsko vijeće Općine Murter Kornati nije želio uzgajalište tuna u Kornatima, a slično razmišljaju i u SDP – u.
„ Nas ne zanima tko je koncesionar nego nam je bitan stav lokalnog stanovništva koji treba uvažiti. To je stvar političke kulture. Čak ne ulazimo niti u stručno rasprave može li ili ne ne tu biti uzgajalište. Bitan je konsenzus u Općinskom vijeću Općine Murter Kornati da se na tom području ne predvidi uzgajalište tuna. Župan je, kao i više puta prije toga, to sveo na političko prepucavanje i nisku razinu izazivanja nacionalnih osjećaja“, izjavio nam je Krešo Šakić, vijećnik SDP –a u Županijskoj skupštini. (Dijana Ferić/Mok.hr)