Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Mate Janković otkriva sve što trebate znati o lososu

mate1Losos je jedna od najpopularnijih riba na svijetu, a u posljednjih nekoliko godina bez većih problema može se naći i u našim dućanima i tržnicama. Inače, veliki sam ljubitelj lososa i volim ga dimljenog, mariniranog, motanog u sushi, confitiranog, pečenog i poširanog... Da skratim priču, volim ga na bilo koji način. Losos spada u skupinu tzv. 'uljnih riba' i bogat je proteinima, omega 3 kiselinama i vitaminom D. Vrlo bitni podaci, ako se na njih ložite. Ja hranu jedem zato što mi je nešto ukusno, a vrlo rijetko, ili gotovo nikako, zbog nutritivnih vrijednosti... što se vidi iz priloženog.

Najčešća boja lososa je narančasta, iako ima primjeraka sa crvenom, ili čak bijelom bojom mesa. Boja je posljedica karotenoida koje losos u sebe unosi jedući račiće i male školjke. Velika većina atlantskog lososa je iz uzgoja (oko 99%) dok je pacifički uglavnom divlji (80%). Losos se uglavnom poistovjećuje sa Skandinavijom iako se može naći i u ostalim sjevernim zemljama. Vrlo je popularan škotski losos koji se najčešće poslužuje dimljen.

U Hrvatskoj tu predivnu namirnicu najčešće možete sresti u spaghetterijama gdje ga serviraju sa tjesteninom u pravilu utopljenom u po' litre vrhnja za kuhanje, stvorenom da vas 'zabetonira' duži period vremena. Tek ako imate sreće dobiti ćete ga u nježnom roza umaku na bazi rajčice sa malo kopra ili sjeckanih kapara.

Osobno, najdraži način pripreme lososa mi je gravlax. Gravlax je losos koji je mariniran u šećeru, soli i kopru. Najčešće je poslužen tanko rezan kao predjelo sa umakom od kopra i senfa, ali se vrlo često poslužuje i sa kuhanim krumpirom. Uz losos dobro ide i menta, hren, luk, vlasac i kuhana jaja kao klasični prilozi. Budući da je losos sinonim za nešto posh, često ga se može vidjeti uz dobru porciju kavijara i uz nezaobilaznu čašu šampanjca. Veliki broj sommeliera će reći da uz tu kombinaciju bolje ide - vodka.

Savjet više Kada pečete steak od lososa, potrudite se da je medium ili medium rare. Kod jače pečenih komada meso se počinje listati i postaje suho i manje sočno.
Inače, nisam ljubitelj posluživanja lososa u restoranima gdje radim. Ne zato što ne mogu dobiti vrhunsku kvalitetu, već zato što sam mišljenja da u Hrvatskoj trebamo kuhati i prodavati namirnice koje su karakteristične za naše podneblje. Mislim da takav pristup dugoročno nosi rezultate i u prvi plan stavlja nešto što je karakteristično za nas.

Kod kuće? Uvijek.

Kućni steak od lososa sa salatom od krumpira i umakom od meda, senfa, kopra i crvene naranče

Sastojci za dvije osobe:

IMG 07601Za steak od lososa:

300 g lososa
Žličica gorušice u prahu (može se naći na tržnici)
Majčina dušica
Sol
Bijeli papar
Maslinovo ulje
Chilli

Zamiješati sve začine sa malo maslinovog ulja te natrljati ih na losos. Losos peći na umjerenoj temperaturi da dobije koricu i da bude pečen medium.

Za krumpir salatu:
250 g krumpira
1 mladi luk
2 žlice senfa
Sol
Papar
Barrique jabučni ocat
Maslinovo ulje

Krumpir skuhamo u slanoj vodi i ogulimo ga. U zdjelu stavimo senf, sol, papar, jabučni ocat i ulje te dobro izmješamo u vinaigrette. Dodamo topli krumpir i sitno sjeckani luk i dobro izmješamo. U koliko imate vlasca ili medvjeđe trave, također se može malo nasjeckati u salatu.

Umak od meda, senfa, crvene naranče i kopra
1 žlica meda
1 crvena naranča
2 žlice senfa
Šaka svježeg kopra
Sol
Papar

U zdjelicu staviti med, senf i cijeđenu crvenu naranču. Dodati sol, papar i dobro izmješati, sitno skosati kopar te ga dodati u umak.

Na tanjur staviti salatu od krumpira, na nju staviti pečeni losos te uz to poslužiti umak od naranče... i šta drugo reći.. dobar tek.

Mate Janković / ezadar.hr