Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Eko akcija Privlaka 2012.

privlaka20. svibnja 2012. u mjestu Privlaka održana je ekološka akcija čišćenja privlačkog podmorja. Organizatori akcije bili su Općina Privlaka, Turistička zajednica Općine Privlaka i ronilački klub 2 Dive iz Zadra. Kako to standardno zadnjih godina u Zadru biva, okupljanje ronioca počelo je u poznatom caffe baru Da Vinci u Zadru, koji je zadnjih godina postao okupljalište i redovna stanica kako zadarskih tako i svih ronioca na dah i podvodnih ribolovaca koji navrate ili prođu kroz Zadar.

Malo iza 8 sati ekspedicija se uputila u 15-ak kilometara udaljenu Privlaku. Uskoro su počele pripreme za ronjenje, teren koji se planirao očistiti je dosta širok i prostran. Dno je pješčano s rijetkim travnatim ili kamenim područjima. Odmah se znalo da će većinu smeća činiti stare automobilske, kamionske i traktorske gume. Za neke privlačke podvodne ribolovce ova akcija značila je kraj nekih njihovih ribolovnih pošti, obzirom da su te gume pružale jedini zaklon za lov ovčica na čeku, pa je odmah počela zezancija i atmosfera je brzo postala vesela i opuštena.

5Oko 10 sati ronioci su napokon ušli u more, a tri broda pratila su ih te im pomagala s vađenjem većih guma, preuzimanjem punih i dodavanjem praznih vreća i slično. Po očekivanjima, najviše je smeća bilo uz lukobrane i unutar samih lučica. U području čišćenja nalazile su se dvije manje lučice pa je tako stvoreno nekoliko odvojenih hrpa smeća. Kako bi se jedno područje pročešljalo, tako bi se ronioci popeli na brodove koji bi ih prebacili na novu lokaciju. Za nekoliko sati kompletno zamišljeno područje je pročešljano i očišćeno.

U akciji je sudjelovalo 15-ak ronioca kluba 2 Dive iz Zadra, nekoliko lokalnih privlačkih ronioca predvođenih načelnikom Općine Privlaka Ivom Surićem, Igor Nuić kao predstavnik zadarske Dive In tvrtke za proizvodnju ronilačkih odijela, te nekoliko lokalnih ribara koji su vozili brodove. Nakon ronjenja organizirana je mesna gradelada i druženje, uz naravno komentare kako se ovakve akcije trebaju održavati što češće.