Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Adriatic Boat Show 2012. - Šibenik

DSC 0471Adriatic Boat Show naziv je ovogodišnjeg sajma nautike koji se održao od 17. do 20. svibnja 2012. godine u marini Mandalina u Šibeniku. Organizator je Nautički centar Prgin. Po prvi put sajam se održava u proljeće, a to će se nastaviti i u budućnosti zbog logističkih razloga.
Površinski, sajam je bio dosta malen. Kompletno ga se fizički moglo prehodati u 10-ak minuta. Od izloženih brodova dominirale su jahte, drveni jedrenjaci, i gumenjaci koji su uglavnom bili izloženi na suhom.

Od domaćih proizvođača gumenjaka dominirao je Maestral, koji je plijenio pažnju posjetitelja svojim dvama modelima 555 i 560. Od stranih, posebno su se isticali gumenjaci Lomac.

DSC 0463Na ovom sajmu mogli smo vidjeti i jedan domaći novitet, a to je motorna jahta Pantagana 41. Odmah je uočljivo da se uložilo mnogo truda u stvaranje ovog broda, te da je Hrvatska mala brodogradnja još jednom dokazala da ne zaostaje za stranom konkurencijom. Pantagana 41 duga je 12m, postiže maksimalnu brzinu od 32 čvora s najslabijim pogonom, dok s najjačim maksimalna brzina raste preko 40 čvorova. Pantagana posjeduje tzv. IPS pogon koji snižava potrošnju goriva za 25 do 30%, a trup je izrađen od aluminija. Cijeli brod prekriven je tikovinom, dok su na kabini instalirane solarne ćelije.

Ostali izlagači su bili uobičajeni koje i inače možemo vidjeti po nautičkim sajmovima; proizvođači nautičke odjeće i obuće, navigacijskih instrumenata, charter firme i slično.

Prisutan je kao izlagač bio i domaći magazin Ribolov na Jadranu, koji je izložio časopise i knjigu Ribolov iz brodice, autora Mladena Markovića. Također smo kod njih mogli razgledati i pasaru Arba 500.

DSC 0465 DSC 0469

Adriatic Boat Show nije izložio mnogo brodica dostupnih prosječnom domaćem ljubitelju mora i plovidbe, ali je zato zasigurno unio dašak svježine u ovaj predsezonski period.