Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Prvi Podvodni.hr DVD

4Ideja za stvaranjem DVD - a podvodnog ribolova od kratkih filmova koje su snimali sami forumaši stara je nekoliko godina. No, tek nedavno su se kockice konačno posložile i stvorili uvjeti da se ozbiljno krene u realizaciju tog projekta. To ponajprije znači da je dovoljan broj forumaša nabavio digitalne kamere visoke kvalitete i počeo postati svoje uratke na forum, kao i financijska podrška sponzora bez koje se ne može, obzirom da je film besplatan, a troškovi izrade filma za pojedinca nisu zanemarivi.Zato je ovaj, prvi, ali nadam se ne i zadnji film Podvodni.hr foruma, više eksperimentalne prirode, da se vidi koliko ljudi imaju sluha za ovako nešto, kakav će interes izazvati, te koja su tehnička ograničenja i problemi. U svrhu sponzorstva kontaktirano je više tvrtki koje se bave podvodno-ribolovnom ili općenito ribolovnom opremom, no međutim jedino je tvrtka Dive In iz Zadra pokazala dobru volju i financijski osigurala temelje projekta. Kad je cijeli projekt krenuo, postalo je očito da skepticizam nije prisutan samo kod tvrtki, nego i kod pojedinaca s foruma. Na kraju, ipak su tri forumaša izašli u susret i donirali svoje videe za ovaj film. To su Ivo Ucović iz Dubrovnika, Oleg Vlahov iz Zadra, i Šime Delija iz Bibinja.

5Prvi problem s kojim smo se susreli je snimanje s tri različite kamere, obzirom da svaki od ova tri lovca koji su donirali videe imaju različite kamere. Kad se radi bilo kakav film, treba snimati s uvijek istim modelom kamere kako bi se osigurala ujednačenost kvalitete snimke. Tu jednostavno nije bilo pomoći, u obradi materijala razlike su maksimalno anulirane. Drugi problem je stanje doniranih snimki. Samo je Oleg bio u mogućnosti dostaviti baš skroz sirov materijal, idealan za daljnju obradu. Nadalje, na snimkama koje forumaši stavljaju na forum možemo vidjeti kako za soundtrack stavljaju svakakvu glazbu. To u ovom slučaju nije bila opcija, potrebna nam je glazba koja nije zaštićena copyrighteom, ili za koju imamo dozvolu autora. Ususret nam je s ovim problemom izašao mladi zagrebački band Can't fake nature, koji se inače specijalizirao za glazbu za dokumentarne filmove o prirodi, i dozvolio nam da za ovu priliku iskoristimo tri njihove pjesme.

Editiranje snimki povjereno je El Felipe produkcijskom studiju. Same scene lova na filmu su raznolike u smislu tehnika lova i godišnjih doba u kojima su snimane. Tako je Ivo Ucović snimio kasno jesenski i zimski lov u akvatoriju Dubrovnika, na većim dubinama. Oleg Vlahov duboki ljetni lov u zadarskom akvatoriju, i Šime Delija plići ljetni lov također oko Zadra. Od tehnika prevladavaju čeka i šuljanje, te par scena ribolova na rupu. Lov u padu nije prisutan, obzirom da je to danas zastarjela tehnika kojom se ciljano ulovi postižu jako rijetko, i više je plod posebnih prilika i slučajnosti.

1-dvdKad je film bio zgotovljen, dogovoreno je premijerno prikazivanje u prostoru Gradske knjižnice Zadar. Projekciji je prisustvovalo 30-ak gledatelja, ne isključivo podvodnih ribolovaca, nego i panulaša, udičara, predsjednika ribolovnih društava, predstavnika lokalnih medija i slično. Nakon projekcije, postavljala su se svakakva pitanja, poput: Zašto je DVD na engleskom jeziku? Engleskom jeziku je dana prednost pred hrvatskim iz razloga što se znalo da će film biti postavljen na Internet, tj. na torrente, a na Internetu engleski jezik je službeni jezik. Projekciji su prisustvovali i Oleg Vlahov i Šime Delija, pa su i oni odgovorili na koje pitanje iz publike, poput onih o određenim tehnikama lova, ili zašutjeli kad bi netko upitao gdje su ulovili onu ribu s filma. 

Na kraju, izrazili smo želju za kontinuiranim izbacivanjem Podvodni.hr filmova, koji će se tematski raširiti i na druge ribolovne tehnike, a ne samo na podvodni ribolov. Koncept bi bio da filmovi prate razvoj foruma, pa kako se interesi njegovih članova šire tako bi se širila i tematika prikazana na filmovima. Budući filmovi imali bi i naratora, obzirom da će scene lova zauzimati samo manji dio filma.