Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

5. DIVEIN spearfishing cup

IMG 9850Peto izdanje Dive In kupa, u organizaciji Sportskog ribolovnog društva Harpun održalo se 06. svibnja 2017. godine u Famous Beach&Grill baru na Boriku u Zadru. Ovogodišnje izdanje natjecanja bilo je najmnogoljudnije dosad, s ukupno 117 natjecatelja podijeljenih u 41 ekipu. Ove godine posebno nas je razveselila ekipa koja je došla sudjelovati na natjecanju čak iz Cipra. Natjecanje su popratili brojni sponzori: Humminbird, Turistička zajednica grada Zadra, Voda Santa, Vaga Servis, Seahelp, Arbacommerce d.o.o., Fost novi, Vinarija Benčić, Bluetec, Printshop, Picasso, Deep Worldwide, i mnogi drugi.
U odnosu na protekle godine, organizator, je učinio izmjenu kod samog starta, pa se više ne kreće u 8:00 sati od obale, nego su natjecatelji morali ranije isploviti do same zone, točnije otočića Idule.
Jutro 06. svibnja osvanulo je mirno, bez vjetra i nebom bez ijednog oblačka. Prognoza međutim nije bila obećavajuća – do kraja dana očekuje se jačanja južnog vjetra i kiša. Duži period nestabilnog i hladnog vremena situaciju u moru nije učinio obećavajućom; s pregleda terena dolazile su vijesti o hladnom i mutnom moru s vrlo malo viđene ribe.
Ipak, uskoro počinju pristizati vijesti o solidnim ulovima nekih ekipa. Talijani navodno imaju veliku kirnju, a jedna manje iskusna ekipa prijavila je i brancina od nekoliko kilograma. Vrijeme se međutim doista počinje polako kvariti, a ljudi na obali postaju sve nestrpljiviji kako se bliži 15 sati, posljednji rok za predaju ulova. Prva pristiže ekipa „kod Stipe“, koja predaje žicu s lijepim podlanicama. Uskoro stižu i druge ekipe i postaje očito da su strahovi o slabom ulovu bili neopravdani – gotovo svi imaju validan ulov, a neke su žice zaista impresivne. Natjecatelji koji su na kup doputovali čak iz Cipra pokazali su iznimnu vještinu usprkos nepoznavanju terena, drugačijem moru i uvijetima nego što su navikli, roneći u Jadranu po prvi put. Ulovivši nekoliko validnih riba razveselili su sve prisutne koji su ih nagradili velikim pljeskom prilikom vaganja njihove žice.
Vaganje počinje točno u 16:00 sati. Prilikom predaje ulova bilo je jasno da su najveći favoriti za prvo mjesta ekipe Veterani (Đani Uhač, Daniel Gospić, Nino Šarin) i Team Italia (Stefano Claut, Giacomo de Mola, Angelo Ascione). Još je nekoliko ekipa donijelo izvanredne žice koje su mamile poglede svih okupljenih: Strožanac, DiveIn Croatia, Team Centro Italia, Scorpio Team i Doktori.
Posebno nas veseli što smo i ove godine imali žensku natjecateljicu - Gabrijelu Milićević. Ovo joj nije prvi nastup na Dive In kupu, i svaki je put ostvarila validan ulov. Nakon vaganja održala se i tombola na kojoj su natjecatelji bez obzira na plasman mogli osvojiti vrijedne nagrade: ronilačka odijela i poklon pakete generalnog sponzora Dive In, podvodne puške, vrhunska vina vinarije Benčić, karbonske peraje, i mnoge druge nagrade. 

Poredak:
18342717 1511377295560914 5849648013400279881 n
Glasine o velikoj kirnji pokazale su se točnima, ekipa Team Italia predala je kirnju odokativnom metodom procijenjenom na 10-ak kilograma. Međutim, kako stvari zapravo stoje pokazala je vaga. Po prvi put u povijesti održavanja natjecanja pobijedila je strana ekipa. Team Italia na krilima kirnje od 12.6 kg koju je na dubini od 40 metara ulovio Giacomo de Mola pretkla je ekipu Veterana i osvojila prvo mjesto. Daniel Gospić, Đani Uhač i Nino Šarin (Veterani) usprkos fascinantnoj žici koju su predali ovaj put nisu mogli protiv očito izvanredno pripremljenih talijanskih ribolovaca.