Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Održivi turizam je jedini mogući put

Sudionici-konferencije-2Dvodnevna konferencija morskih zaštićenih područja završena je predstavljanjem rezultata trogodišnjeg projekta SEA-Med: Razvoj održivih gospodarskih aktivnosti u morskim zaštićenim područjima. Punu dvoranu „zelenog“ hotela Split u Podstrani pozdravili su svi predstavnici partneri projekta, a za ugođaj se pobrinula klapa Ladesta s otoka Lastova. Projekt usmjeren na parkove prirode Lastovsko otočje i Telašćica proveli su partneri: Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adria, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo turizma i Hrvatska agencija za okoliš. Premda projekt SEA-Med završava nakon 3 godine, prisjetimo se kako je ova priča započela prije gotovo jednog desetljeća. Naime, još 2008. godine krenuo je projekt pod nazivom MedPAN South koji je rezultirao 1. Konferencijom morskih zaštićenih područja. Njegov nasljednik, usmjeren na parkove prirode Lastovsko otočje i Telašćica, zadržao je viziju očuvanja prirode i održivog turizma.

Konferencija

„Hrvatski turizam treba ići u smjeru održivosti, a za morska zaštićena područja to je jedini mogući put. Održivi turizam je u službi i na korist destinacije u kojoj se događa, poštuje lokalni identitet, povijesno nasljeđe, čuva prirodu i doprinosi lokalnoj zajednici„, kazala je Milena Šijan, voditeljica projekta iz Udruge Sunce.

Direktor ureda WWF Adria Martin Šolar naglasak je stavio na očuvanje morskog biodiverziteta i održivo ribarstvo:

„Ako se nekad mislilo da zaštita prirode i turizam ne mogu zajedno baš smo projektom SEA-Med dokazali suprotno. Morska zaštićena područja i održivo gospodarstvo, naročito turizam koji se temelji na suradnji s lokalnim stanovništvom budućnost su naših dragulja – Lastovskog otočja i Telašćice.“

Ravnateljica Javne ustanove Park prirode Telašćica Nikolina Baković ističe izradu strateškog dokumenta – Plana održivog turizma:

Konferencija„Planom smo uključili i lokalnu zajednicu – osnovali smo Suradničko vijeće što je važan korak u ostvarivanju svih zamišljenih održivih aktivnosti. „

Uz Plan održivog turizma, stručna voditeljica Parka prirode Lastovsko otočje Jelena Matoković naglašava i važnost suživota čovjeka i prirode:

„Zahvalni smo Udruzi Sunce i cijelom timu za izradu prve poučne staze na otoku Lastovu, planisfere na temu feKlapa Ladesta (2)nomena tamnog, zvjezdanog neba Lastova, kuharice i šaljive mape koje su jako dobro prihvaćene od lokalnog stanovništva i posjetitelja te promotivnog videa o parku. U kampu Skriveni poboljšali smo energetsku učinkovitost ugradnjom solarnih panela te je 10 privatnih iznajmljivača dobilo uređaje za smanjenje potrošnje vode, štedne žarulje te kompostišta, sve kako bismo napravili zajednički korak prema održivosti i održivom turizmu“.