Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Periska Ploče novi ekipni prvak Hrvatske, lica od 10 kg osigurala naslov

r5Mate Barešić, Luka Fatović i Ivan Mucić, podvodni ribolovci Periske Ploče novi su ekipni prvaci Hrvatske. Periska Ploče naslov je osvojila sa 26318 bodova na prvenstvu održanom u organizaciji pulskog Delfina u zoni od Peroja do rta Babo. Barešić, Fatović i Mucić tijekom petosatnog su ribolova ulovili tabinju, lumbraka, kavala, šarga, šest cipala, ugora i licu tešku čak 10408 grama. - Tri dana smo bili na pregledu. Prva dva sata natjecanja imali smo ugora i par riba, nije bilo sjajno, ali taktika je odigrala veliku ulogu. Nismo mislili da možemo biti tako dobri uoči početka, ali kada smo donijeli ulov, promijenili smo mišljenje. Licu sam ulovio na poziciji koja daje veliku ribu. Nije bilo problema, sve je bilo gotovo u dvije minute, rekao je član pobjedničke ekipe Mate Barešić.

Drugo mjesto u konkurenciji 15 ekipa pripalo je ekipi Rovinja, Danijelu Karloviću, Marseju Markovskom i Matteu Ussichu sa 20492 boda. Rovinjci su na vagi imali oradu, šarga, cipla, tabinju, pet lumbraka i pet ugora.

r2- Lovili smo po našim starim pozicijama, koje smo pregledali u protekla četiri dana, ništa nije bilo novo i izmišljeno. Izuzev par ugora sve ostalo smo ulovili u plitko, do 15 metara. Početak nije bio obećavajući, jer smo imali samo ugora i tabinju nakon dva sata. Zatim sam iskopao oradu i šarga i tada je sve krenulo kako treba. Vjerovali smo da možemo biti među prve tri ekipe, jer smo dobili informacije da nema baš previše ribe, prenio je Danijel Karlović.

Roberto Cafolla, Nikola Mijandrušić i Manuel Vale, ekipa Croatia Apnea Rovinj završili su treći sa 16609 bodova, a ulovili su trilju, tabinju, dva kavala, tri cipla i četiri ugora.

- Bio je to dan za zaborav, ispale su mi četiri ribe, lampuga od dva i pol kilograma i tri cipla. Nisam očekivao da ćemo imati takav rezultat. Odradili smo pet sati na iskustvo, nismo imali sinjanu ribu, a napravili smo kratak pregled tijekom dva dana. Vale je u zadnjih pola sata ulovio tabinju i trilju i spasio dan, rekao je Nikola Mijandrušić.

r3Četvrto mjesto ostalo je ekipi organizatora Delfinu Pula, dok je peti bio lovranski Zubatac za koji su nastupili Boris Reinić, Saša Tomić i Aleksandar Tomić.

Tjedan uoči natjecanja najave su o staju ispod površine bile vrlo optimistične. Vidjelo se puno ribe i svi su s nestrpljenjem čekali početak natjecanja. No, na dan natjecanja zapuhao je jugozapadnjak te se situacija ispod površine promijenila, vidljivost se smanjila, a riba se premjestila u kraj.

No, bez obzira na promjenu uvjeta na kraju je ulov bio dobar.

Najviše pažnje izazvala je bijela kirnja koju je ulovio Zoran Kremenić iz creskog Parangala.

r4Bijela kirnja od 5859 grama vrlo je rijedak ulov, posebno u ovom akvatoriju. Kremenić koji se nedavno vratio sa Svjetskog prvenstva u Grčkoj kao dio hrvatske reprezentacije na Syrosu je imao prilike vidjeti veći broj bijelih kirnji, ali se nije nadao da bi je mogao uloviti upravo na prvenstvu Hrvatske.

- Zapravo sam mislio da sam ulovio ugora, jer sam je pogodio u stražnji dio, kod repa i nisam vidio što je u rupi. Zvao sam svog kolegu Sebastijana Fleissa da dođe, a on mi je rekao da sam ulovio ribu koju još nije nitko u Hrvatskoj. Ulovili smo ju na dubini od 24 metra, rekao je Kremenić. Posljednjeg puta je bijela kirnja ulovljena na ekipnom prvenstvu Hrvatske koje se održalo na otoku Hvaru, no u tom akvatoriju kirnje puno više obitavaju nego što je to slučaj na sjevernom Jadranu.

Zanimljivo je da se među natjecatelje vratio Boris Frković, član riječkog Lubena koji je zaključio sa natjecanjima prije nekoliko godina, no ipak se odazvao pozivu klupskih kolega Darija Babića i Nenada Volarića.

Domaćini iz pulskog Delfina iskazali su se organizacijom te je natjecanje prošlo u najboljem redu pod budnim okom glavnog suca Erosa Sorića i delegata HSŠRM Aleksandra Perca.

Podvodne ribolovce za dva tjedna očekuje tradicionalni XI. Memorijalni kup Tosna - Staničić koji organizira ŠRK Dolin Barbat u akvatoriju otoka Raba.r1


Poredak Ekipng prvenstva Hrvatske:

1. Periska Ploče (Barešić, Fatović, Mucić) 26318
2. Rovinj (Karlović, Markoviski, Ussich) 20492
3. Croatia-Apnea Rovinj (Cafolla, Mijandrušić, Vale) 16609
4. Delfin Pula (Vujičić, Jurman, Bašlin) 15590
5. Zubatac Lovran (Reinić, A. Tomić, S. Tomić) 15387
6. Split (Prkić, Siriščević, Petrov) 15071
7. Medulin (B. Ikić, N. Ikić, Urti) 13899
8. Parangal Cres (Kremenić, Fleiss, Nurkić) 12859
9. Marlera Ližnjan (Peruško, Čabrunić, Karlić) 9972
10. Koromačno (Pizentić, Modrušan, Matjašić) 9841
11. Luben Rijeka (Babić, Volarić, Frković) 9183
12. Zubatac Zadar (Čulina, Vlahov, Božić) 8777
13. Submania Zagreb (Valić, Mikić, Peleš) 6712
14. Erik Radin Novigrad (Sinković, Parencan, Radin) 6184
15. Arbun Supetar (Ivelić, Domančić, Vladislavić) 5327

(Valentina Prokić/sportcom)