Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Brački naslov posvećujem trogodišnjem sinu Jeri

PHVeličanstvenom bakljadom i proglašenjem pobjednika na rivi u Supetru završeno je 25. izdanje prvenstva Hrvatske u podvodnom ribolovu održanom u organizaciji HSŠRM i supetarskog Arbuna. Novi - stari prvak Daniel Gospić (Škarpina Nerezine) kući u Mali Lošinj otputovao je sa šestim "važem" najboljeg ribolovca Hrvatske. Zanimljivo, supetarski naslov Gospiću je četvrti osvojen zaredom što dosad nije uspjelo niti jednom podvodnom ribolovcu s ovih prostora. Gospić je svoje ime upisao u povijesne anale još davne 2003. godine, kada je osvojio svoj prvi naslov prvaka kao najmlađi državni prvak u povijesti. Bračko prvenstvo bilo je izuzetno zahtjevno. Razlog je bio što ribe nije bilo u onim količinama kakve su bile na dosadašnjim prvenstvima, te je bilo potrebno jako puno snalažljivosti da bi se osvojio naslov nakon dvodnevnog natjecanja.

Ulovljene 127 ribe

Brojke kažu da je ulovljeno 127 komada oborite ribe ukupne težine 67426 grama te 9 ugora težine 26736 grama. Gospić je prvog dana bio drugoplasiran iza sugrađanina Radoslava Jakupovića (Udica Mali Lošinj), no drugi dan je nadmoćno osvojio prvo mjesto i nadoknadio mali zaostatak iz prvog dana.

13620849 924533697655847_612449584633826165_n- Bila je to kombinacija iskustva, znanja i lukavstva. Koristio sam gužvu na pozicijama, jer kada ima više ribolovaca na jednom mjestu ta gužva tjera ribu u rupe i tako ju je lakše uloviti. Tako je bilo na boljim pozicijama. Drugog dana sam na taj način na jednoj poziciji ulovio sedam riba. Koliko pamtim u mojih 16 državnih prvenstava, ovo je bilo prvenstvo sa najsiromašnijim ulovom i najmanjim brojem natjecatelja. Znalo se dogoditi da jedan dan natjecanja bude mršav ulov, ali ovako slab nikad dosad. No, organizatori iz Arbuna nemaju utjecaja na podvodni svijet. Organizacijski je sve bilo dobro, počeo je priču Daniel Gospić koji je pehar pobjednika darovao svom barkariolu, talijanskom ribolovcu Davideu Bruniju, a medalju Mati Jakšiću koji je s njima odradio drugi dan natjecanja.

Malološinjanin u svojoj karijeri uz šest naslova prvaka Hrvatske ima još šest srebrnih odličja te dva brončana, te naslov svjetskog i euroafričkog prvaka. Aktualni hrvatski izbornik Branko Ikić u svojoj je natjecateljskoj karijeri tri puta bio prvak Jugoslavije i četiri puta prvak Hrvatske. Gospić ima priliku prestići Ikića.

- Ne znam gdje je gornja granica mojih rezultata, ne razmišljam o tome. Ako budem mogao, iduće godine pokušat ću se izjednačiti sa izbornikom u broju osvojenih naslova, a onda tko zna. Već sam bio najmlađi osvajač naslova u povijesti, nitko osim mene nije bio prvak četiri puta zaredom, svjetska i euroafrička medalja, sve sam napravio što sam mogao. No, vremena još imam, vidjet ćemo kakve rezultate nosi budućnost. Ovaj naslov posvećujem svom trogodišnjem sinu Jeri, koji je kada sam krenuo na Brač rekao "tata ide na put za bit prvi", poručio je Gospić, dodavši kako neće Jeru tjerati da krene njegovim stopama, ali ako bude želio prenijet će mu svo svoje znanje.

Vrijedne nagrade

Uz tradicionalne pehare i medalje najbolja tri ribolovca Gospić, Jakupović i Čubrić dobili su vrijedne sponzorske nagrade tvrtki Di Nautika i Marine Adriatic. Proglašenje najboljih iskorišteno je i da se podijeli nova sponzorska odjeća tvrtke Black Tech reprezentativcima i izborniku Ikiću za Svjetsko prvenstvo u Grčkoj. Posebne nagrade sponzora dobili su i Oleg Vlahov (Zubatac Zadar), koji je ulovio najvrjedniju ribu prvenstva, oradu od 1440 grama, te najmlađi natjecatelj 18-godišnji Joško Petrov (Split).
Priznanje za sjajnu organizaciju iz ruku predsjednika HSŠRM Đure Marinovića primio je i predsjednik Arbuna Ivan Cvitanić te sudac Tomislav Milićević i delegat HSŠRM Špiro Perasović, koji su bili na visini zadatka.

13612125 924032187705998_1321876004560281445_n STIPE

Gospića i njegove reprezentativne kolege Jakupovića, Čubrića, Kesića, Kremenića, Prkića i Buratovića, te izbornika Ikića u rujnu očekuje nastup na 30. Svjetskom prvenstvu koje će se održati prvi puta u Grčkoj, na otoku Syrosu. Hrvatska reprezentacija godinama je u vrhu svjetskog podvodnog ribolova te se i u Grčkoj očekuju dobri rezultati. No, bit će vrlo teško, jer je grčko podmorje zahtjevno.

- Osim velikih dubina, problem će stvarati i jaki vjetar. Pozicije sa ribom su na više od 40 metara. O našim mogućnostima moći ćemo govoriti tek nakon par dana pregleda zona natjecanja na Syrous, jer zasad raspolažemo šturim informacijama. Znamo da su dubine velike, da ima malo ribe i da je zabranjeno korištenje baterijske svjetiljke tijekom ribolova, dodaje Gospić.

Iduće godine Mali Lošinj ponovno će biti domaćin velikog međunarodnog natjecanja. Nakon što je malološinjski klub Udica 2010. godine organizirao Svjetsko prvenstvo, iduće godine organizirat će Euroafričko prvenstvo. Hrvatska je na svjetskoj smotri osvojila zlato u ekipnoj konkurenciji, Gospić je postao svjetski prvak, a Buratović viceprvak. Od hrvatskih ribolovaca očekivat će se da ponove uspjehe iz 2010.

- Potrudit ćemo se ponoviti rezultate. Iskreno nemam pritiska zbog nastupanja kod kuće. Najvažniji su dobar pregled i hladna glava. Želja za uspjehom je veća jer si svjestan da te svi gledaju obitelj, prijatelji, hrvatska javnost te da imaju velika očekivanja, ali tih šest sati u moru ja razmišljam samo kako uloviti ribu. Ništa drugo me ne ometa i za ništa drugo me nije briga. Nisam osjećao pritisak prije šest godina, pa ga neću osjećati ni iduće godine, zaključio je Daniel Gospić.
(Valentina Prokić/sportcom.hr)