Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Dive In Fest 2016.

IMG 1739Drugi Dive In Fest održao 6. - 7. 2016. u Zadru. Po sad već ustaljenoj praksi prvi dan manifestacije rezerviran je za ekološku akciju čišćenja podmorja koja se ovaj put održala kod Morskih orgulja i Pozdrava suncu, sviju instalacija na zadarskoj rivi koje su vrlo brzo postale jednim od zaštitnih znakova Zadra i pronijele glas o njemu diljem svijeta. U akciji su sudjelovali lokalni ronioci i članovi Ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja, a nazočio je i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta davši time potporu manifestaciji. Pored očekivanog otpada poput praznih boca, kesa i limenki, izvuklo se i nekoliko kolica iz supermarketa i jedna bicikla.

Drugi dan manifestacije predviđen je za međunarodno natjecanje u podvodnom ribolovu, Dive In Kup. Četvrto upriličenje natjecanja privuklo je mnoga poznata imena podvodnog ribolova, poput domaćih ribolovaca Danijela Gospića, Livia Fiorentina, Đanija Uhača, Radoslava Jakupovića, Mislava Lozančića, talijana Stefana Clauta, Giacoma de Mole, Davida Brunija ili španjolca Samuela Tomasa. Kako su mnoge ekipa stigle u Zadar mnogo ranije večernja druženja po povratku s pregleda zone lova bila su prilika da se razmjene iskustva, ispita konkurencija i pokuša saznati kakva nova informacija. Ipak, glavno obilježje tih druženja bili su smijeh i dobra zabava do sitnih sati.

IMG 1862 IMG 1921 IMG 1952


Jutro 7. svibnja osvanulo je sunčano, mirno i toplo. Bonaca kao ulje i daleko graktanje galebova bilo je prekinuto jedino povicima natjecatelja dok su pripremali opremu i brodove za start koji je bio zakazan za 08:00 sati. Zona lova je uključivala vanjsku stranu Dugog otoka, Molat, Tun, Žverinac, Sestrunj i Rivanj, akvatorij poznat po ribljem bogatstvu i terenu pogodnom za sve tehnike podvodnog ribolova.
IMG 1773Nakon dva-tri sata natjecanja napokon stižu vijesti o ulovima, pa tako navodno nacionalno izmiješana ekipa Pathos Team predvođena talijanom Giacomom de Molom ima nekoliko velikih kavala, a ekipa Veterani predvođena Danijelom Gospićem ima već pozamašan broj validnih riba na svojoj žici. Uskoro se čuje i vijest o navodnom ulovu zubaca, ribe za koju u podvodnom ribolovu tek počinje sezona, a koja se smatra jednim od najvećih trofeja. Lovi se do 14:00 sati, a zadnji rok za predaju ulova je u 15:00 sati. Kako ekipe pristižu i predaju ulove odmah je jasno da će ekipu Veterani teško biti dostići. No, glasine o velikim kavalama ekipe Pathos Team pokazale su se točnima, jer na njihovoj žici bilo je nekoliko pozamašnih primjeraka kakvi se rijetko viđaju. Domaća ekipa DPS Zagreb Zero X također je donijela bogatu žicu, dok je talijanska ekipa Team Omer/Sporasub pokazala da njihov prošlogodišnji plasman na treće mjesto nije bio tek slučajnost. Međutim, vaga je ta koja odlučuje o tome tko je na kraju bio najbolji.


Vaganje i proglašenje pobjednika održalo se prekrasnom ambijentu Beach/Grill bara Famous na Boriku. Natjecateljima su se pridružili i brojni znatiželjnici i turisti koji su tom prilikom imali priliku vidjeti ribu kakvu nemaju prilike vidjeti nigdje drugdje.
Na kraju, vaga je pokazala da je poredak kako slijedi:

1. Veterani (Danijel Gospić, Livio Fiorentin, Đani Uhač) 54040
2. Team Omer/Sporasub (Stefano Claut, Roberto Deiana, Luigi Puretti) 33290
3. DPS Zagreb/ZeroX (Slaven Čubrić, Radoslav Jakupović, Stjepan Župančić) 32930
4. Pathos Team (Giacomo de Mola, Oscar L. Martin, Samuel Tomas) 29260
5. Top Team Italia (Alessio Parisi, Gianmatteo Grossi, Enrico Creta) 24980
6. RK Croatia Apnea Rovinj (Roberto Cafolla, Paolo Capucciati) 24970
7. Legolas/Granda (Luka Fatović, Danijel Pizentić) 20870
8. Strožanac (Mislav Lozančić, Jakov Mislav Sokol, Jakov Pavić) 20580
9. Martinšćica (Tomislav Orlić, Luka Nolden) 19810
10. Dive In Kvarner (Davor Grabar, Andrej Simčić, Luka Kamenski) 14300
11. ŠRD Zubatac Lovran (Davor Tomaić, Marko Richardson, Matija Vukelić) 14280
12. Meister/Tangaroa (Lucio Serviliani/Davide Bruni) 11810
13. Dive In Zubatac Lovran (Saša Tomić, Saša Ivančić, Sebastijan Jureša) 11450
14. Dive In Mamula (Božidar Radošević, Dejan Drašković, Andrija Gazivoda) 10850
15. Maredo Team (Bruno Bračun, Hrvoje Gašparinac, Oliver Čokara) 10390
16. Tuljani Zadar (Martino Čulina, Edo Bodrožić Selak, Ivan Antolić) 7310
17. Bodul i vlaji (Marin Marinković, Đuro Babac, Josip Štokov) 6060
18. Fast food Fredi (Petar Pastuović, Damir Brkljača) 5810
19. Šibenik (Branimir Škugor, Filip Prcela, Vice Belamarić) 5270
20. DPS Zagreb/Vodice (Tomislav Bulat, Luka Zupčić) 5200
21. Kroneri (Marijo Badurina, Damir Beaković) 4190
22.Submania (Boris Spajić, Marko Matjašić, Andrija Gregov) 3680
23. Dive In Mamula 2 (Jugoslav Belada, Marko Štibohar, Igor Bušković) 2890
24. Šrk Jadran Opatija (Monika Horvat, Branko Horvat, Marino Kolombo) – bez bodova
SRK Erik Radin (Eden Radin, Jan Jurman, Marko Vujičić) – bez bodova
Nautilus (Dino Maksan, Marko Jelić) – bez bodova
Makarska (Matko Matić, Konstantin Josipović) – bez bodova
Dive In Montenegro (Boris Vujović, Dragan Jokanović) – bez bodova
Terra (Duško Nikitović, Ivan Fain, Nediljko Šarić) – bez bodova

Nagrade za pobjednike osigurala je tvrtka Dive In te sponzori Humminbird i Seahelp.
Prvoplasirana ekipa ponijela je sa sobom tri ronilačka odijela Dive In, Humminbird Helix 7 SI GPS, godišnje članstvo u Seahelpu, the pehar u trajno vlasništvo, rad umjetnika Matije Vukelića. Drugoplasirana ekipa dobila je tri ronilačka odijela Dive In i Humminbird Helix 5 SI GPS, dok je trećeplasirana ekipa ponijela tri Dive In pododijela i također Humminbird Helix 5 SI GPS. Nagrade su dobile i 4., 5. i 6. plasirane ekipe, i to po dva brodska zvučna Boss sustava, te Pathos strijele po izboru. Dive In je nagradio i najmlađeg natjecatelja plastičnim perajama po izboru, a ispostavilo se da je to 16-godišnji Marino Kolombo koji je na natjecanje došao iz Splita u pratnji roditelja. Nagradu za najvrijedniji ulov, zubaca nešto težeg od 3 kilograma dobio je član ekipe Team Omer/Sporasub Luigi Puretti, i to Dive In odijelo. Zubaca je ulovio na čeku na 30 metara dubine.
Po običaju, svaki Dive In Fest ima i afterparty, a on se ovaj put održao u caffe barovima Kult i Dišpet, nastupom Grupe Libar uz koju se zabava nastavila do kasno u noć, uz naravno nezaobilaznu ribarsku ćakulu.

IMG 2049