Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Pathos osvojio 15. Kup Rovinja ispred Škarpine i Lubena

pobjedniciTalijanska ekipa Pathos u sastavu Giacomo de Mola, Igor Bisulli i Riccardo Sciarotta pojednici su tradicionalnog 15. izdanja međunarodnog Kupa Rovinja, jedno od najjačih natjecanja podvodnih ribolovaca u Hrvatskoj, ali i u Europi. Tijekom petosatnog lova u rovinjskom akvatoriju ekipa Pathos je ulovila 16 riba i pet ugora što im je donijelo 29400 bodova. Drugo mjesto u konkurenciji 54 ekipe iz Francuske, Italije, San Marina, Slovenije, Grčke, Crne Gore i Hrvatske pripalo je prošlogodišnjim pobjednicima ekipi Škarpine Nerezine u kojoj su bili Daniel Gospić, Đani Uhač, Livio Fiorentin i Vlado Ivančić. Za drugo mjesto ekipa Škarpine je ulovila četiri ugora i 13 riba ukupne vrijednosti 26694 boda.

- Puno ribe se maklo dolaskom juga. Probali smo sve što smo mogli, uhvatili sve što smo našli, a uspjeli smo iskopati i nešto što nismo znali. Četiri ribe smo praktički izmislili. Lovili smo od dva do 24 metra, vidljivost je bila dobra, do 10 metara, kurenta je bilo vrlo malo, rekao je Daniel Gospić nakon vaganja dodavši kako su na pregled potrošili dva dana.

Ekipa riječkog Lubena, Dario Babić, Robert Dobran i Dean Linić, završila je natjecanje na trećem mjestu sa 24624 boda koliko im je donijelo pet ugora 12 riba.

- Pregled je bi dug i naporan. Čak devet dana smo pregledavali, ali vrijedilo je. Našli smo 60 riva, ali ono što smo uspjeli ulvoiti u prvih sat i pol bilo je najviše. Jugo u dolasku je utjecalo na ribu, ali nakon sat i pol su već i druge ekipe posjetile neke naše pozicije. Zadovoljni smo rezultatom, ocijenili su dečki iz ekipe Lubena, Dobran, Linić i Babić.

Nagradu pušku Triton za najvrjedniji ulov, kavalu od 1480 grama dobio je Talijan Davide Bruni iz ekipe Meister, dok je Luka Kaminski iz Jastoga Šmrika ulovio najtežeg ugora od 9300 grama i zaradio Dive in pušku. Posebne nagrade dobila je najmlađa ekipa Rovinj Sub, Marin Radić i Antonio Benussi te jedina ženska natjecateljica Danijela Erlić. Tvrtka Blacktech napravila je posebne personalizirane peraje namjenjene hrvatskom izborniku Branku Ikiću koje će mu poslužiti na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Grčkoj.

Vrijeme se mjenjalo kako se dan natjecanja približavao. Prognoza je najavila kišu te levant koji je postepeno prelazio u jugo. Vanjski uvjeti više su namučili one u barkama, nego natjecatelje ispod površine koji su imali temperaturu od 11 stupnjeva. No, promjena vjetra utjecala je na ribu. Ipak ulov je bio dobar.

Rekordan broj sudionika odazvalo se 15. Kupu Rovinja kojega organiziraju Ronilački klub Croatia Apnea čiji je alfa i omega Roberto Cafolla te tvrtka Maistra, dok je tehnički sponzor rovinjska ACI Marina. Za nagrade najboljima pobrinule su se tvrtke Omer, Dive In, Triton i Zero.

ulov- Jako sam zadovoljan kako je sve prošlo. Potreban je veliki privatni angažman da bi cjelokupna organizacija bila kako treba. Od 54 ekipe samo je jedna bila bez ulova, a nešto više od 40 ekipa je imalo preko 10000 bodova. Svi koji se dolaze natjecati su jako angažirani, vlada veliki entuzijazam i presing. 20-tak ekipa je na pripremu zone stiglo tjedan dana ranije, što dovoljno govori o ozbiljnosti natjecanja, rekao je Roberto Cafolla. Rovinjski organizator najavljuje kako je upitan sljedeći Kup, ukoliko Maistra krene u rušenje i izgradnju hotela Park i marine koji su neizostavni dio organizacije.

- Vidjet ćemo što će biti, ali teško je kada se gubi takva infrastruktura. Pokušat ću nešto napraviti, ali još je prerarno za govoriti o tome. Ima još lijepih natjecanja u Hrvatskoj Dive In kup, Memorijal na Rabu, Kup gradova na Lošinju. Možda je vrijeme za povući ručnu na vrhuncu jer i ja bih volio da se mogu malo natjecati, jer se ovakvoj organizaciji treba se potpuno posvetiti, dodao je Cafolla koji je ipak uspio loviti dva sata sa ekipom Rovinj Sub.

Rezultati:

1. Team Pathos 29400
2. Škarpina Nerezine 26694
3. Luben Rijeka 24624
4. Team FNPSA France 20277
5. Team Meister 19626
6. Team Divein Lovran 19166
7. Team Kalavojna 18753
8. Porporella Slovenija 18364
9. Grčka 18350
10.Team Toscano 17779

(Valentina Prokić/sportcom.hr)