Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Hrvatski tim Kate ukupni pobjednik prvog izdanja Offshore World Championshipa u Poreču

Tim-Devet-nakon-teške-borbe-s-ulovomPobjednik Offshore World Challenge – Poreč 2015., a samim time i tim koji će se 2016. godine natjecati na svjetskom prvenstvu na Kostarici je mješoviti tim iz Hrvatske Kate sa ukupno ostvarenih 1470 bodova. Srebro je osvojio talijanski tim Artico Deejay Tuna s 1225 bodova, a slijedi ih dubrovački tim Servatnes s 980 bodova. Kapetan pobjedničkog tima iz Hrvatske Kate je Vlado Ivančić, dok su članovi Alen Nairetto i trener hrvatske reprezentacija u lovu na veliku ribu Saša Rakar. Kapetan talijanske ekipe Artico Deejay Tuna, Mirko Betti, koja je odnijela srebro je 2013. bio talijanski šampion u lovu na veliku ribu. Brončani tim Servantes prevalio je daleki put iz Dubrovnika, čiji kapetan je Maro Sekula a član tima Jurica Volarević je državni reprezentativac u lovu na veliku ribu. Na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada, nagradu za treće mjesto natjecateljima je dodjelio Saverio Bersanetti, osvajač mnogobrojnih rekorda u lovu na veliku ribu. Nagradu za drugo mjesto natjecateljima je uručio Željko Čorak, Doprema-donirane-tune-Poreška-riva-2ravnatelj lučke uprave Poreč. Pobjednici su, zasluženo dobili pregršt nagrada, pa im je tako voucher za 4 noćenja uručila Vlatka Ilečić u ime Valamar Rivijere, specijalni nož za sashimi japanski veleposlanik Keiji Ide, a pozivnicu za svjetsko prvenstvo i prijelazni pehar natjecanja u Poreču Franko Čerin. Pehar je kao i plakete koje su uručene za prva tri mjesta rad Porečkog umjetnika Milana Legovića koji ih je ručno izradio u keramici. «Pokazali smo da se natjecanje u ovom sportu može napraviti i u Istri, a ne samo u tropskim zemljama. Prijelazni trofej je naše svojevrsno obećanje da ćemo s ovim natjecanjem uspješno nastaviti i u budućnosti» rekao je Franko Čerin, organizator natjecanja, na kraju ceremonije dodjele nagrada. Tom se prilikom zahvalio svim sponzorima i partnerima, a ponajviše građanima grada Preča na iskazanom toplom domaćinstvu.

Prvoplasiranom timu Kate pobjeda nije strana jer su na prošlotjednom natjecanju u Vodicama također osvojili prvu nagradu. Članovi tima komentirali su natjecanje i pobjedu: «Uigrana posada koja već par godina lovi skupa bila je ključan faktor koji je doveo do ove pobjede. Iako nam je prvi dan bio težak te nismo ulovili ni jednu ribu, već drugog dana smo stali na noge sa čak njih pet, od čega ih je četiri bilo između 50 i 80 kilograma, dok smo sa petom, teškom više od 200 kilograma borbu vodili sat i trideset minuta. Natjecanje nam se posebno svidjelo zbog jako dobre organizacije, velikih riba te dobrih vremenskih uvjeta».

Team-Artico-Deejay-TunaTreći dan Offshore World Challengea bio je najnapetiji ali i najzanimljviji na turniru. Natjecatelji su nakon povratka na rivu predali videosnimke ulova glavnom sudačkom timu kojeg su činili glavni sudac Goran Baranović, predsjednik Komisije za lov na veliku ribu Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru Tonči Luketa te sudac Giovanni Stinga Peruško. Oni su ustanovili kako je treći dan turnira najviše tuna ulovio i pustio talijanski tim Jack Sparrow, njih tri. Taj tim je ujedno osvojio nagradu za najveću ulovljenu i puštenu tunu, a nagradu im je na ceremoniji zatvaranja dodjelio glavni organizator Franko Čerin. Iako je mogao tunu izvući iz mora i time osvojiti Kup trofejnog ulova, natjecanje koje se odvija paralelno s Offshore World Challengeom, ovaj tim isključivo lovi po catch & release (ulovi i pusti) pravilima te je ovaj potencijalni kapitalni ulov ipak nastavio plivati. Zadnjeg dana natjecanja timovi Alba II, Team Tunana i Servantes su ulovili i pustili po dvije tune dok su timovi Kate, Antonela, Terapija i Devet ulovili i pustili po jednu.

Tijekom turnira ulovljeno i pušteno je 35 tuna, od tog 14 posljednji dan. Pobjeglo je s udice ukupno sedam riba, vjerojatno onih koje su svojom težinom uspjele pobjediti iskusne ribolovce. Ujedno je tijekom turnira ulovljeno i pušteno šest morskih pasa, od tog dva modrulja i četiri lisice koji se ne boduju sukladno propozicijama natjecanja.

Tim Alba II iz Poreča uhvatio je tunu te ju prijavio sucima prije ostalih timova tog dana. Tuna je izvađena te je u sklopu vaganja na završnoj ceremoniji ustanovljeno da je težina ulova bila 102 kilograma. Tunu su donirali za potrebe svečane večere koja je bila organizirana kasnije te večeri.

Prva-tri-mjesta-OWC-Poreč-2015

Nakon proglašenja pobjednika natjecanja domaćin smještaja i suorganizator, Valamar Hotels & Resorts, organizirao je svečanu večeru u prekrasnoj Villi Polesini kojoj su prisustvovali svi natjecatelji, organizatori i partneri, a poseban gost na večeri bio je japanski veleposlanik Keiji Ide. Ponudu svečane večere upotpunio je i veleposlanikov kuhar Yuhei Amano koji je za uzvanike ponovno pokazao vještinu pripreme japanskog specijaliteta sashimi, kao i prethodnog dana na Tunalicious Street Food Festivalu koji je privukao preko 3000 zaljubljenika u jela od tuna i drugih istarskih delikatesa. (Biggametuna)