Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Najava panulaškog Kupa Nikole Repanića u Telašćici

najavarepanicNaše najtrofejnije športsko ribolovno društvo – Š.R.D. “Zubatac” Zadar, u petak i subotu 11. i 12. rujna, s bazom u Telašćici (Dugi otok), organizirat će i održati "Kup Nikole Repanića", poznato natjecanje u sportskom ribolovu panulom. Prema propozicijama se lovi iz plovila u pokretu, dakle panulom, a ovo natjecanje je zamišljeno najviše kao ciljani lov teškom panulom na gofove i zubace po kojima je zona lova poznata. A ona obuhvaća dobar dio Zadarskog akvatorija, i to more Telašćice te kanalsko more između jugozapadne strane Ugljana i Pašmana te burne (sjeveroistočne) strane Dugog otoka, unutar kojeg područja su brojni otoci, hridi i brakovi. Lovi se od ponoći s petka na subotu (11./12. 9,) pa sve do 15 sati u subotu 12.09.2015. U praksi se to sveda na to da se po noći love lignje a kad svane spuštaju se u more panule.

Da ne interpretiramo uvjete i pravila, evo cjeloviti izvadak iz propozicija:


XVII KUP «NIKOLA REPANIĆ « 2015. - Telašćica ( Dugi otok ) – subota, 12. rujna 2015.

Natjecanje u športskom ribolovu panulom

PROPOZICIJE:

 1. Natjecanje je pojedinačno.
 2. Pravo natjecanja imaju natjecatelji koji imaju člansku iskaznicu HSŠRM i dozvolu za športski ribolov na moru za 2015. godinu koja se prilikom verifikacije mora predočiti. Svi natjecatelji su obavezni biti na verifikaciji.
 3. Kotizacija po ekipi, natjecatelju i barkariolu, iznosi 300,00 kuna , a po pratnji na natjecanju iznosi 100,00 kuna i uplaćuje se na žiro račun broj: HR3725000091101027576. Izvješće o uplati treba dostaviti najkasnije do ponedjeljka 07. 09. 2015. Iznimno prijavljeni natjecatelj ili gost može uplatiti kotizaciju prije same verifikacije tajniku udruge.
 4. Prijave za natjecanje dostavljaju se pismeno na adresu organizatora:
  Športsko ribolovno društvo “Zubatac” Zadar,
  Narodnog lista 2, 23 000 Zadar
  ili na tel + 385 (0) 23 21 27 08 ili e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
  najkasnije do 07. 09. 2015. do 13,00 sati.
 5. Natjecatelji sami osiguravaju brodice iz kojih love, gorivo i barkarijola. ŠRD “Zubatac” može prema potrebi posredovati između natjecatelja i vlasnika brodice u slučaju da natjecatelj nema vlastitu brodicu.
 6. Sve brodice( natjecatelji ili barkarioli) moraju imati mobilni telefon radi kontakta tijekom natjecanja.
 7. Organizator može donijeti izmjene propozicija i programa u ovisnosti o prilikama i vremenskim uvjetima na dan natjecanja, a u dogovoru sa natjecateljima.

UVJETI NATJECANJA:

 • Natjecanje traje ( 15 ) petnaest sati uzastopno.
 • Lovi se iz brodice u pokretu.
 • Razmak brodova u brazdi mora biti minimum 200 metara. Bočni razmak mora biti minimum 30 metara.
 • Ješku ( mamac ) po vlastitom izboru osigurava sam natjecatelj.
 • U lovu se može koristiti samo jedna panula, a dozvoljeno je koristiti i jednu panulu za ulov mamca.
 • Lovi se riba od minimum 400 grama, sve osim tune, igluna i iglana.
 • Po završetku lova ribu u vreći označenoj natjecateljskim brojem natjecatelj predaje glavnom sucu na glavnoj rivi u Telašćici. Natjecatelj koji nije imao ulova predaje praznu vreću. Prilikom vaganja priznat će se ulov koji je primio glavni sudac natjecanja.
 • Za vrijeme natjecanja zabranjen je fizički kontakt sa drugim brodovima osim sa matičnom brodicim.
 • Natjecatelj je dužan prijaviti svaku ribu odmah po ulovu i to glavnom sucu ili opunomoćeniku natjecanja na mobitele koje možete dobiti na verifikaciji natjecanja.
 • Organizator će tijekom lova telefonom stupiti u kontakt sa svakom brodicom, kojom prilikom natjecatelj ili barkariol moraju odgovoriti na poziv i prijaviti eventualni ulov.
 • Cjelokupan ulov pripada organizatoru natjecanja.
 • Organizator- domaćin natjecanja ne snosi odgovornost za povrede i štete nastale prije, u toku i po završetku natjecanja. Svi sudionici na natjecanju sudjeluju na osobnu odgovornost.

BODOVANJE:

 • Svaki gram se boduje sa 1 bodom.
 • Primjerci teži od 5.000 grama boduju se sa dodatnih 500 bodova.
 • Ulovljeni primjerak manji od 400 grama se ne boduje. 

NAGRADE:

 • Za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto dodjeljuje se medalje također njihovim barkarijolima, pobjedniku natjecanja prelazni pehar, te pehar za najveću ulovljenu ribu.

PROGRAM NATJECANJA:

PETAK 11. rujna:

19,00 sati: Okupljanje natjecatelja u restoranu parka prirode Telašćica.
19,30 sati: Zakuska.
20,30 sati: Verifikacija.
24,00 sata: Start i početak ribolova

SUBOTA 12. rujna:

15,00: Kraj ribolova.
do 16,30: Predaja ulova sucu na rivi u Telašćici.
17,00: Vaganje ulova.
18,30: Proglašenje pobjednika, podjela priznanja i zajednička večera u restoranu parka prirode Telašćica.zona