Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Epoksi eksperimenti Luke Mimice

luka14Među mnogim ljubiteljima naše stranice u oko nam je upao jedan zanimljiv mladi umjetnik, magistar kiparstva iz Splita, Luka Mimica. Njegova djela su nas oduševila na prvu pa smo ga upitali da li bi volio kada bi ga predstavili široj javnosti. Iako je imao nekoliko samostalnih izložbi u salonu Galić i Galeriji umjetnina u Splitu te je sudjelovao na trijenalu kiparstva 2012. Rekao nam je da do sada nije imao pretjerano jak poriv javno prezentirati svoje radove. Njegova povezanost sa morem provodeći slobodne dane u mjestu Mimice kraj Omiša u kombinaciji sa kiparstvom i kreativnim duhom vidljivi su u radovima koje možete vidjeti na fotografijama. „Volim istraživat pa mi je gnjavaža raditi rad koji nema bar jedan problem tehničke ili likovne prirode oko kojeg danima smišljam rješenje, najzanimljiviji mi je baš taj proces nastanka“ a na pitanje kako je došlo do toga da radi epoksijem nam je odgovorio: „Sa epoksijem sam nešto eksperimentirao još na akademiji a ponovno mu se vraćam prije dvije godine kada primjećujem da sa njim jako dobro mogu imitirati more i podmorje. Već prije sam kombinirao maketarski pristup umjetničkom izričaju pa su se mogućnosti s epoksidom idealno poklopile stvarima koje trenutno radim, tj dioramama obale, plaža i morskog dna“.

luka3 luka8

luka5 luka6

Također je dodao: „Trenutno sam opsesivno opsjednut valovima a smola nije pogodna za modeliranje pa je na sve moguće načine nastojim zadržat u željenoj formi, tu je i sama fizika vala koju pokušavam dešifrirat. Sjednem na obalu i gledam što se zapravo događa, primjećujem one valove odbijene od obale koji se ukrštavaju sa nadolazećim tvoreći raster, to pokušavam oponašati“. 

luka1 luka2

luka7 luka9

Osim skulptorskog hiperrealizma Luka nastoji da mu svaki rad ima neku zanimljivu situaciju, scenografski ispričanu priču, Trenutno radi seriju radova s likovima kojih nema na plaži jer se kupaju, al po ostavljenim predmetima može se stvoriti slika o njima. Sandale, ženska torba, šugaman, odbačeni riđipet i knjige važni su pri karakterizaciji lika.

luka4 luka11

luka10 luka13

Sve više mu se javljaju ljudi koji bi željeli kupiti nešto, nekolicina poznanika je otkrila da su mu radovi zgodan poklon za pir, nakon čega je dobio i priliku za opremanje interijera. Kao i svatko mora se krpati sa prodajom jer epoksid ima tu svoju cijenu i ne može ga se naći u polju kao npr. glinu. Previše vremena provodi u ateljeu pa nema vremena dovršiti svoju web stranicu ali ako netko želi pratiti njegova djela može ih pronaći na facebook stranici Luka Mimica sculptor, a može ga i kontaktirati na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.