Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Predivne fotografije post-larvalne grdobine

grdobina3Ljubiteljima podmorja svaki je odlazak na more avantura u kojoj istražuju slabo poznati svijet koji nam uvijek pruži neko neočekivano iznenađenje. Podvodni fotograf Marinko Babić, roneći ovaj vikend u okolici Pule, uočio je neobičnu ribicu dugu 40 mm koja oponaša meduzu. Nije poznato koliko je ljudi do sada uočilo nešto slično no koliko nam je poznato radi o nečemu do sada nezabilježenom fotoaparatom. Radi se o post-larvalnom stadiju jedne od vrsta grdobine. U Jadranu žive dvije vrste, mrkulja (Lophius piscatorius) koja naraste do 60 kg težine, te manja žutka (Lophius budegassa) do 8 kg. Ribe u ranijim stadijima obično ne izgledaju kao odrasli primjerci već za taj svima poznati oblik treba proči određeno vrijeme transformacije. Identifikacija prvih stadija ribe često zahtjeva temeljito listanje stručnih literatura i nadu da je netko nekada uočio taj stadij i opisao ga.

grdobina grdobina1

Ovaj susret, osim lijepih slika, pružio je i priliku za upoznati ponašanje ribe. Fotograf nam je ispričao kako mu se riba uvijek okretala frontalno te širila svoje peraje, najvjerojatnije oponašajući nejestivu meduzu. Riba bi pokušala uzmaknuti tek kada bi se fotograf približio previše blizu. Zanimljivo je i to da bi riba, osim širenja peraja, izduživala niti koje izlaze iz trbušnih peraja do 50 cm. 

grdobina2 grdobina4

Zbog veće dubine na kojoj obitavaju te njihovog lijenog ponašanja grdobine se uglavnom love kočarenjem a manji broj i mrežama stajačicama. U sportskom ribolovu znaju se uloviti podvodnom puškom u zimskim mjesecima. Meso grdobine je cijenjeno. Riba se hrani na način da dobrom mimikrijom stoji nepomično na dnu, prvom šipčicom leđne peraje koja na svom vrhu ima lepršavu kožicu mami znatiželjne ribe te ih munjevitom reakcijom usisa direktno u želudac.