Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

XXI. Državno ekipno prvenstvo RH u podvodnom ribolovu

podvrib-mph2014prvatriVerifikacija 27.06.2014. u 18,30 u hotelu „Loža“ u Novalji. Prijavljeno 17 ekipa, ali „Dolin“ s Raba ne dolazi jer nisu uspjeli obaviti liječničke preglede. Na žalost, zbog pregleda nije mogao nastupiti ni domaći adut Klaudio Vidas, koji je mogao odraditi samo ulogu barkajola svoje ekipe. Nakon verifikacije, kratki govori, upute natjecateljima i XXI. Državno ekipno prvenstvo RH u podvodnom ribolovu je otvoreno. Sljedećeg jutra, okupljanje na rivi počinje oko sedam sati, natjecatelji preuzimaju led i marende, te se, zajedno s matičnim i pratećim plovilima upućuju prema dogovorenom mjestu početka lova. Zona u kojoj se lovi proteže se sa sjeverne strane Mauna i obuhvaća Škrdu i Grušnjake. Nakon kontrole jesu li svi stigli, točno u 8.30 sirena s matičnog broda označava start, po lijepom vremenu uz lagani vjetar.
Kasniji obilazak natjecatelja pokazuje da su se ekipe manje – više jednoliko rasporedile po zoni. Oko 10 sati većina ekipa već ima ulov, a dva natjecatelja dobivaju žute kartone zbog lova bez bove. Dok su natjecatelji lovili, domaćini su se pobrinuli da vodstvo natjecanja ne bude gladno – bilo je svega, od pancete i kobasica id divljači, do roštilja. Moram napomenuti da je i sigurnosna podrška vrlo ozbiljno shvaćena te je na matičnom plovilu, uz službenu liječnicu natjecanja dr. Brezovec bio i cijeli tim prve pomoći s potrebnom opremom (uključujući defibrilator, nosila i ostalo), te tva sigurnosna ronioca s DAN kompletom. Srećom, oni su se mogli potpuno posvetiti hrani i suncu.
Već dvadesetak minuta prije kraja lova, koji je označen u 13,30 sati, većina ekipa pokušavala je zadnje ribe prevariti u prolazu između Škrde i Mauna. Predaja ulova i kontrola svježine ribe torimetrom protekla je bez problema. Zanimljivost: oko sredine natjecanja, jedan od natjecanja na dnu je našao uginulog brancina i predao ga (odmah) na matični brod; kontrolu torimetrom nije mogao proći, ali za gradele će biti više nego dobar.
Prvi pogled na ulov pokazao je da ulov nije bio prebogat, i da će biti dosta ribe na granici težine. Vaganje je započelo oko 16 sati na terasi hotela „Loža“. Uz malo problema s vjetrom koji je „uznemiravao“ vagu, sve je prošlo u redu, bez prigovora. Vaga, kalkulator i računalo pokazali su da je prvak Repoblike Hrvatske u podvodnom ribolovu za 2014. ŠRD „Parangal“ iz Cresa (Kremenić, Jurašin, Fleiss), s tri škrpine (najveća 1.836 grama), vranom i pet baraja, odnosno 15.907 bodova. Drugo mjesto ulovila je ekipa KŠR „Split“ (Prkić, Siriščević, Alujević) s pet vrana, smokvom, dva baraja i picom (12.294 boda), a treće KŠR „Arbun“ iz Supetra (Ivelić, Dumančić, Vlahović) s četiri salpe, šargom i dva ugora (9.710 bodova). Među ulovom su prevladavale vrane i ugori, te nešto manje salpi i baraja. Od 11 ulovljenih orada samo je jedna bila važeća, a treba istaknuti i ulov četvrtoplasiranog zadarskog „Zubaca“ „s autprskim potpisom“, među kojim su bila dva brancina i strijelka. Ulov se bodovalo na način da je za svaku vrstu ribe i divljači ekipi pripao bonus od 800 bodova, a što se divljači tiče, nisu se bodovale viže, golubi, drhtulje i ostale srodne vrste.
Najboljim ekipama dodijeljeni su pehari i medalje HSŠRM-a, a domaćin je nagradio i dvije najvrednije ribe spomenuta „creska“ škrpina i nešto manja koju su ulovili ribolovci „Strožanca“ iz Podstrane, te najtežu ribu – ugora od 13.410g, ulov KSR „Medulin“. Nakon podjele nagrada, svi sudionici okupili su se na večeri u hotelu „Liburnija“. Preostaje uputiti pohvale domaćinima (Ivan Supić, Rafael Laptalo, Nino Čemeljić, Eugen Vidas i ostali) na dobroj organizaciji, ostaje jednima malo žaljenje zbog nedostatka medijskog praćenja državnog natjecanja.

Ukupni poredak