Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Reakcija na zapisnik 17. sjednice Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a

prosvjedPodvodni.hr okuplja zaljubljenike u more, ronjenje i ribolov. Naš je cilj da politika hrvatskog ribarstva bude kreirana isključivo stručnim utemeljenim preporukama, a ne raznim interesnim lobijima koji uvijek dolaze iz istih pravaca. Rezultate promašenih kontinuiranih politika osjećamo potpuno izmijenjenom ekologijom Jadrana koji ne odaje naznake oporavka, a tamo gdje se vidi napredak, poput kontrole tunolova, dogodio se zbog međunarodnih pritisaka a ne dobrim namjerama domaćih iskorištavača javnih resursa za svoj džep. Nove niske udarce koji odaju jasnu namjeru krojenja politike svojatanja morskih resursa  nećemo prihvatiti bez oštre reakcije, a po potrebi spremni smo opet po ulicama pokazati što mislimo o tome kao što smo uradili 2009. godine kada nismo naišli na volju za dijalogom. Nedavna sjednica ceha za ribarstvo i akvakulturu na kojoj je bila nazočna i gospoda iz uprave za ribarstvo, zastupnik u saboru te ostali uvaženi gosti iz komore, među ostalim donijela je i ovaj zaključak:

„Sportski i rekreacijski ribolovci koji love količine veće od dozvoljenih, veliki su problem. Ne samo da love više od dozvoljenog, nego tako ulovljenu ribu i prodaju, te su na taj način nelojalna konkurencija gospodarskim ribarima i oštećuju Državni proračun. Potrebno je napraviti Pravilnik o Sportskom i rekreacijskom ribolovu.“

Citiramo i dio zapisnika gdje se vidi tko je organizator ovog skupa i sa kojim ciljem:

„Pomoćnik ministra poljoprivrede, Miro Kučić, najavio je da će Uprava ribarstva osnovati povjerenstvo koje će napraviti Pravilnik o Sportsko-rekreacijskom ribolovu. U Povjerenstvo će ući po tri predstavnika Ministarstva poljoprivrede i po tri predstavnika HOK-a. Ta radna grupa će napraviti prijedlog Pravilnika o SRR. Tek nakon što se napravi prijedlog Pravilnika, tek tada će se pozvati i predstavnici Sportskog ribolovnog saveza da se uključe u raspravu o prijedlogu Pravilnika.“

Koji je problem sa trenutnim pravilnikom? U njemu je naznačeno točno koji se alati smiju koristiti i na koji način, pravilnik je u skladu sa praksom ostalih mediteranskih zemalja i u njemu ne postoje ribarima sporne odredbe koje se spominju u zaključku sjednice. Ne može se nego zaključiti da se radi o zlonamjernim i neargumentiranim optužbama određenog dijela profesionalnih ribara.  Pitamo se po kojim kriterijima se članovi HOK-a imaju miješati u izradu pravilnika za sportski i rekreacijski ribolov? Zabrinjavajuće je da je grubi pokušaj miješanja profesionalnih ribara u sportski rekreacijski ribolov na sjednici Ceha za ribarstvo podržao i organizirao državni tajnik Miro Kučić i s time pokazao nedoličnu pristranost.

prosvjed1S druge strane, već od prije imamo primjere neosnovanog ograničavanja sportskog i rekreacijskog ribolova, mogli bismo reći čak i zatiranja. Najgori primjer je park prirode Lastovsko otočje u kojem je nedavnom presudom Visokog upravnog suda dozvoljen ribolov svim profesionalnim ribarima, dok za sportske i rekreacijske ribolovce i dalje ostaju ista ograničenja, uključujući dnevne dozvole. Dozvoliti migavicu i šabakun, alate od kojih su mnoge zemlje davno odustale zbog njihovog neselektivnog učinka, a zabraniti lov kančanicom ili podvodni ribolov kao najselektivniji način ribolova, sve pod krinkom zaštite mora, potpuno je apsurdno, znanstveno neutemeljeno i bahato. Sportski i rekreativni ribolov sudjeluje u ukupnom ukupnom izlovu sa nekoliko postotaka, a u izlovu bijele ribe sa maksimalno 5% kako je pokazala jedna talijanska studija, pa je stoga stvarno čudno odakle kod nas tolika netrpeljivost prema rekreativcima i sportašima.

Ne negiramo da postoji određeni broj ljudi koji koriste alate i dozvolu sportskog ribolova na nedopuštene načine, ali takve ljude treba nazvati krivolovcima, a prodaju ribe sivom ekonomijom. Isto kao što se tako treba nazvati i one koji koriste alate gospodarskog ribolova na nedopušten način te preprodavaju ribu bez računa, isto kao i one koji ne posjeduju nikakvu dozvolu. Ne prozivamo gospodarski ribolov da je uništio more i oštetio državni proračun zbog loše provedbe zakona, niti se želimo miješati u ribarsku struku i određivati kako će ribolovci koristiti svoje alate. Ono što nećemo dopustiti je da se neosnovano koristi termin sportski i rekreacijski ribolov sa ciljem nametanja osobnih interesa bez kvalitetnih argumenata i dijaloga sa sportskim ribolovcima.