Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Vodič za smanjenje štetnih utjecaja na morske vrste tijekom seizmičkih istraživanja morskog dna

humpbackSuradnjom naftne industrije, znanstvenika i konzervatora umanjujemo utjecaj seizmičkih istraživanja na kitove i druge vrste. Vodič „Korak po korak za smanjivanje štetnih utjecaja na kitove i ostale morske vrste tijekom seizmičkih istraživanja morskog dna“ su razvili stručnjaci  u suradnji s Savjetodavnom komisijom za očuvanje zapadnog sivog kita (IUCN’s Western Gray Whale Advisory Panel (WGWAP)) i tvrtkom Sakhalin Energy Investment Company Ltd. Studija koja je objavljenja u časopisu Aquatic Mammals, autori predstavljaju praktičan pristup za smanjivanje i praćenje štetnog utjecaja na morske organizme prilikom upotrebe intenzivnog zvuka koji se koristi tijekom seizmičkih istraživanja za potrebe naftne industrije. „Ovo je moćan alat za naftne i plinske tvrtke, uspostava i implementacija okolišnog monitoringa i zaštitinih mjera predostrožnosti  te su odgovorne i učinkovite“, izjavio je vodeći autor Dr. Doug Nowacek, član WGWAP sa Sveučilišta „Duke“.
U seizmičkim istraživanjima, zračne puške koje se vuku iza broda proizvode jake zvukove. Senzori mjere povratnu jeku  koja im otkriva detalje morskog dna, geološke strukture na dubini od nekoliko kilometara. Zvuk je moćan alat za istraživanje i snimanje morskog dna kojeg najčešće koristi  energetska industrija za utvrđivanje lokacija za naftu i plin. Također se istraživanja i koriste za mapiranje kontinentalnog šelfa i traženja najboljih područja za nove „offshore“ projekte vjetrenjača. Kitovi koriste zvuk za komunikaciju, navigaciju i traganje za hranom. Ukoliko se tijekom seizmičkog istraživanja izlažu jakoj buci  mogu imati višestruke negativne posljedice kao što su promjena u ponašanju, stres, utjecaj na traženje hrane i dojenje te direktna psihička oštećenja. Studija opisuje najopsežniji program zaštite kitova dosad, razvijen za seizmička istraživanja koji je koristila tvrtka Sakhalin Energy Investment Company Ltd., čiji su dioničari Gazprom, Shell, Mitsui i Mitsubishi.
seizmicStudija je završena na vrijeme i sve mjere predostrožnosti i monitoringa su bile uspješno implementirane. Tvrtka je dobila potrebne geološke podatke dok su istovremeno bili minimizirani utjecaji na kitove. Pristup je bio toliko uspješan da su rezultati trenutne analize pokazali da nema značajnog izravnog utjecaja na na kitove- izjavio je Carl Gustaf Lundin,, ravnatelj IUCN-ovog programa „Global Marine and Polar Programme“ koji saziva WGWAP. Zone hranjenja kod Sakhalina su područja iznimno bogata naftom i zemnim plinom a isto tako vitalne za preživljavanje sivih kitova koji su na IUCN-ovoj crvenoj listi označeni kao kritično ugroženi. Oni se kreću od područja hranjenja i parenja do područja podizanja mladih. Osiguravanje dovljno hrane i tjelesne mase omogućava im putovanja koja mogu pokriti i desetke tisuća kilometara jer su poznati kao vrste koje rade najveće migracije među svim morskim sisavcima.  Program zaštite i predostrožnosti tvrtke Sakhalin Energy kako tvrde autori, može biti upotrijebljen prilikom seizmičkih istraživanja bilo kojeg osjetljivog područja. Iako naravno treba uzeti u obzir specifičnosti i okolnosti svakog područja (lokalne vrste, okolišni čimbenici, povijest i priroda istraživanja u tom području.
Jedan od autora također kaže kako je ključno u poduzimanju mjera predostrožnosti zapravo poznavanje morskog života u tom području kao i vrijeme migracija i najbolje vrijeme za seizmičke aktivnosti. Za Skhalin to znači istraživanja vršiti što ranije u proljeće kad započinje topljenje leda a kitovi još nisu stigli u područje.

Preporuke u studiji uključuju:
•    Prikupljanje osnovnih ekoloških podataka
•    Provođenje naprednog planiranja, komunikacija i kritični osvrt na dizajn istraživanja i mjere predostrožnosti
•    Ograničavanje područja istraživanja, procjene razine zvuka i minimizacija akustičnog otiska
•   Zaposliti osobe za provođenje vizualnog i akustičnog  praćenja  razine buke, prisutnost i ponašanja kitova prije, za vrijeme i nakon istraživanja
•    Zaustaviti istraživanja ukoliko se životinje približe ili pokažu snažnu reakciju na seizmičku aktivnost
•    Provoditi sustavnu analizu i praćenje rezultata za buduće planiranje i mjere predostrožnosti.

Neke vlade i tvrtke koje provode seizmička istraživanja diljem svijeta su pokazali interes za ovakvim pristupom i iskustvom tvrtke Sakhalin Energy koja je odgovorna za prostup opisan ovim znanstvenim radom.
Jedan od komentara stručnjakinje Julie Marton-Lefevre jedne od generalnih direktora IUCN-a  bio je kako s ponosom mogu predstaviti ovo istraživanje i preporuke za mjere zaštite kako bi i druge naftne tvrtke usvojile iste. IUCN vjeruje kako naftno/plinski sektor ne bi trebao biti prepoznat samo u negativnom smislu već treba postati i biti prepoznat kao onaj koji nudi i rješenje za okoliš i kako zadovoljiti potrebe za energijom  a da pritom ne žrtvuje okoliš.