Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Bojan se oporavio

bojan1Prije nešto manje od mjesec dana, 23.8.2013., izvijestili smo vas o opažanju dobrog dupina koji je u leđa, malo ispred leđne peraje, imao zabijen metalni harpun duljine preko 1m ispucan iz podvodne puške. Unatoč ozljedi, dobri dupin je tijekom opažanja plivao i zaranjao, no zbog vremenskih uvjeta prilikom prvog opažanja nismo mu se uspjeli približiti i bolje promotriti ozljedu. Dupina smo ponovo promatrali idući dan te smo detaljnijim pregledom fotografija i konzultacijama sa podvodnim ribolovcima utvrdili da je dupin najvjerojatnije pogođen harpunom iz pneumatske podvodne puške. Dupin se prilikom drugog susreta 24.8.2013. ponašao normalno, dakle bez znakova iscrpljenosti. Tada smo procijenili da bi moguće hvatanje životinje kako bi joj odstranili harpun bio dodatni stres za životinju, a iz analiza slika koje smo napravili zaključili smo kako strijela nije uzrokovala značajniju ozljedu mišića već se njen najveći dio nalazi zabijen u vezivno i masno tkivo. Tada smo pretpostavili da će harpun ispasti sam od sebe.

Da vas podsjetimo - dupin o kojem govorimo je Bojan, jedan od  20 najrezidentnijih i najpoznatijih dupina Lošinja i Kvarnerića. Prvi put smo ga susreli i fotografirali još 2004. te smo ga na moru do danas susreli ukupno 58 puta. Budući da nikada nije bio fotografiran sa mladuncem, pretpostavljamo da se radi o mužjaku. Bojana smo posljednji put neozlijeđenog vidjeli 8.8.2013. u području između otoka Lošinja i Orjula.

bojanRazlog za današnju objavu dobra je vijest. Naime, s obzirom da nismo primali nove informacije o Bojanovu opažanju, istraživači s Lošinjska krenuli su u potragu za Bojanom prema Silbi. Oko 13.45 sati istraživači su između Silbe i Velog Braka pronašli skupino od deset dupina u kojoj su bili Elmar, 0634, Sira, Mida, Dante, Lily, Šime, 0106, Thea i Bojan! Bojan se držao na rubu skupine no istraživači su se uspjeli približiti te su utvrdili kako je harpun koji je bio zabijen u leđa ispao. Na fotografijama koje su napravili jasno se vidi duboka i još otvorena rana na leđima u koju je bio zabijen harpun, no kao što smo i pretpostavili s obzirom da je Bojan bio u dobrom stanju, harpun je ispao. Iako smo se nadali pozitivnom ishodu, u ovakvim situacijama stvari nikad nisu u potpunosti sigurne te je bilo potrebno pratiti stanje životinje. Stoga se zahvaljujemo svim posjetiteljima naše FB stranice koji su širili informacije o potrebi praćenja pojavljivanja ove životinje te koji su svojim objavama i email porukama iskazivali svoj interes i zabrinutost za Bojanovo stanje.

Iako nismo u potpunosti sigurni kako se Bojan uspio riješiti harpuna, pretpostavljamo da se životinja zbog stalne iritacije ozlijeđenog mjesta harpuna pokušala riješiti skokovima i udarcima leđa o površinu što je u konačnici uzrokovalo pucanje vezivnog tkiva i ispadanje harpuna. Na sličan način dupini se rješavaju i parazita na tijelu.

Istraživači koji su danas pratili Bojana u skupini s drugim dupinima utvrdili su da je životinja dobro te da se ponaša sasvim normalno. Bojan nije pokazivao znakove izbjegavanja istraživačkog plovila, što bi možda mogli očekivati s obzirom na ozljedu koju je dobio. Također, tijekom dva sata koliko su istraživači proveli u blizini skupine dupina, Bojan i drugi dupini pratili su koćaricu no nisu se hranili već su se iza nje međusobno družili.

Istraživači Instituta Plavi svijet i dalje će nastaviti pratiti stanje ozlijeđenog dupina, no nakon današnjeg opažanja i pregleda fotografija možemo pretpostaviti da će se Bojan veoma brzo u potpunosti oporaviti, a njegovo prijateljsko ponašanje, nadamo se, neće u budućnosti biti zloporabljeno. Više fotografija današnjeg opažanja možete potražiti na našoj FB stranici

Istovremeno, dobri dupin koji oko tijela već više od godinu dana ima zapletenu plastičnu strunu koja je urasla u tkivo te dupinu uzrokovala i uzrokuje ozbiljne patnje, i dalje je u području Pašmana  te očekuje zajedničku akciju kojom će se njegove muke završiti. Istraživači Instituta Plavi svijet koji provode istraživanje u sjevernoj Dalmaciji pokušat će i dalje pratiti kretanje ovog dupina nazvanog Košara po otočiću pored kojeg je zadnji puta opažen, no inicijativu za ozbiljniju akciju očekujemo od nadležnih institucija, prije svega Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Istraživači Instituta Plavi svijet imaju više desetaka godina iskustva istraživanja i rada s dupinima te brojne međunarodne kontakte i spremni su sudjelovati u zajedničkoj akciji spašavanja ove životinje.

Hvala Vam još jednom na podršci i interesu!