Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

22. Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u podvodnom ribolovu

medaljeU organizaciji PSRRU Marlera iz Ližnjana 12. –  14. 09. održano je 22. Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u podvodnom ribolovu. Zone lova bile su prvi dan Istočna obala Istre od  Bucarole, uvalice ispod Marlere, do ulaza u Krnički porat. Dok je zona drugog dana natjecanja  bila od uvalice ispod Marlere do kućice na zapadnoj strani Kamenjaka odakle ide struja za svjetionik Porer. Sve Medulinske i Premanturske šeke su bile uključene, zona obuhvaća svjetionik Albanež. Zona drugog dana jedno je od najatraktivnijih područja za natjecanje u podvodnom ribolovu zbog velikog prostranstva bogatih terena i mogućnošću lova svim tehnikama podvodnog ribolova. Na toj zoni održana su dva pojedinačna i jedno ekipno prvenstvo i svaki put je priča sa natjecanja ušla u legendu sportskog ribolova. 1995. u toj zoni pobjedu je odnio Frane Zanki ispred domaćina koji se odlučio na taktiku lova palamida, dok je 2007. Godine Antonio Buratović imao jednu od najljepših žica sa svih prvenstava.
Favoriti ovogodišnjeg natjecanja bili su osim standardnih reprezentativaca Daniela Gosipića, Radoslava Jakupovića, Slavena Čubrića, Stjepka Kesića, Antonia Buratovića i Petra Prkića, domaćin koji je na službenim natjecateljima bio do tada nepoznat, ali za vrijeme pregleda terena proširila se priča da je jedan kvalitetan lovac iz Pule, Marko Karlić,  sasvim dobro pripremio teren.  Ipak najveći favorit natjecanja bio je Josip Urti, bivši prvak Hrvatske koji se ove godine vratio u najjaču scenu vrhunskim rezultatima ekipnim i međužupanijskim pobjedama. Također, iako ne domaćin, lovilo se na terenu koji se nalazi u zoni oko njegovog Medulina, ali nažalost zbog dekompresijske bolesti koju je zadobio na pregledu terena nije mogao nastupiti. No za vrijeme natjecanja nije propustio priliku biti u kontaktu sa svim barkariolima i tako dodatno dizao atmosferu na terenu, što je svakako dalo jednu pozitivnu atmosferu samom natjecanju.

img 6188 20130915 1699210292 img 6161 20130915 1772290237

Prvi dan lova ostat će zapamćen kao jedna od najvećih dominacija nekog ribolovca u odnosu na konkurenciju. Daniel Gospić na službeni brod predao je ulov koji je od gotovo svih natjecatelja bio više nego duplo bolji od ostalih, jedini koji je donekle ostao u konkurenciji za prvo mjesto bio je Stjepko Kesić koji je također imao kvalitetnu žicu. Od ostalih solidan ulov imali su Jakupović i Karlić te se već tada naziralo da će se za medalje boriti ova četiri lovca. Tri lovca imali su velike škarpine što se ne viđa često u bilo kojem lovu, a ne samo na natjecanjima. Od ostalih ulova dominirale su tabinje i šarzi i veliki pic od Gospića od 1.17 kg.

img 6109 20130915 2052499778 img 5921 20130915 1970961077


Na kraju drugog dana natjecanja, prilikom predaje ulova znalo se da Kesić i Gospić imaju podjednako impresivne žice od 30 riba (ribe+divljač), što je značilo da je novi prvak Hrvatske, naš najtrofejniji ribolovac u povijesti, Daniel Gospić, a Stjepko Kesić je osvojio uvjerljivo drugo mjesto. Jakupović, nedavno brončani sa Europskog prvenstva, je drugog dana imao dvije ribe više od Karlića te tako osvojio treće mjesto. Zona od Medulina dala je kako se i prognoziralo jako dobre ulove od kojih su impresivni bili još i od Slavena Čubrića, Dejana Mickovića te Antonija Buratovića, no i ostali nisu zaostali. Od riba, dominirale su tabinje i cipli. Gospić i Kesić imali su po 10 kavala a od najavljivanih palamida koje su zujale po zoni za vrijeme pregleda, samo Cafolla i Dodici imali su ih na žici. Dodici je ulovio i zubaca od 1.9 kg.

Poredak:

prvenstvo

Također su i nagrađeni najvredniji ulov (tabinja 3,1kg, Karlić) i najveći ulov (ugor 9,77 kg, Kesić).

Zahvale Općini Ližnjan i TZ Ližnjan na podršci i pomoći, te svim sponzorima. Slike sa natjecanja i svega oko natjecanja možete pogledati na stranicama PSRRU Marlera.

I na kraju, zahvale svim Marlerašima i prijateljima koji su sudjelovali u organizaciji (redoslijed je slučajan, osim za početak): Predsjedniku, Flegaru, Jošku, Šariću, Marvinu, Kuzmanović bros, Vulfiju, Vedranu, Omeru, Alexu, Percu, Valeriju, Čabri, Davidu, Renatu, Špirku, Deanu U., Paolu, i Svičo je bio tu... našim natjecateljima i barkajolima Marku i Saletu, Oliveru i Jane, Dominiku i Adrijanu, Košuti. Hvala na pomoći Pinu Baldi, kapetanu matičnog plovila, Veri na agencijskim uslugama, Draženu na posudbi gumenjaka, Ivetu roštilj masteru, Kreši s Levana, osoblju "Starog ribara" i "Poli Čeha", harmonikašima... Branku kao delegatu Saveza, N. Kuljišu, i Valentini na pomoći u zbrajanju rezultata.


Tajnik natjecanja Eros Sorić