Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Invazija falšuna na Jadran

ulcinjProšli tjedan dobili smo vijest da se na južnom Jadranu pojavilo veliko jato nepoznatih riba nalik sarunu. Ulcinjski ribari ostvarili su "bogate" ulove svim mogućim alatima, a neki primjerci bili su teži od 2 kg. Riba je grizla najviše na udicu namijenjenu skuši.  Ista riba ulovljena je i u jesen 2011. pokraj Malog Stona, i taj primjerak je službeno prvi ulovljeni primjerak ribe znanstvenog naziva Caranx rhonchus koji je ulovljen u Jadranu (ref.). Radilo se o manjem primjerku (17 cm) koji se ulovio mrežom u plitkom dijelu zaljeva. Nedugo za tim, cetinjski ribolovac Boris Vujović pokazao je sliku svog ulova iz Boke gdje se jasno vidi da se nova vrsta već ranije pojavila i zauzela veći dio teritorija južnog Jadrana.

borisZbog sličnosti sa sarunom moguće je da su kod mnogih prijašnjih ulova prošle nezapaženo stoga se nadamo da ćete sljedeći ulov malo detaljnije analizirati i poslati nam upravo podatke o ulovima ove ribe. Ime Falšun dodjeleno mu je glasovanjem na stranici podvodni iz izvedenice sa engleskog jezika (false scad) što znači falši sarun. Pojave novih vrsta u Jadranu su su sve češće zbog raznih uzroka najčešće povezanih sa promjenama u temperaturi i utjecaju Sueskog kanala, pojačanim ingresijama iz Jonskog mora, balastnim vodama itd.
Otprilike u isto vrijeme, ali službeno zabilježen ranije, pojavio se i Caranx crysos, riba sličnih osobina (dijele zajednički rod) kao falšun. Ova ribu je prvi ulovio podvodni ribolovac Tonči Ćurko krajem ljeta 2008. blizu Poreča. Nakon toga pronađeno je još nekoliko juvenilnih riba a najviše ih je ulovljeno lani na području Ulcinja gdje su se lovile mrežama namijenjenim salpama.
Obje vrste nisu rijetke u morima južnog Mediterana dok na sjeverni dio dolaze periodično, a od ovoga desetljeća i u Jadran.
Video ulov Caranx crysos sa Malte: